Zamknij
Semifreddo
fot. Shutterstock

Semifreddo to typowo włoski deser, który robiony jest z żółtek, cukru oraz śmietany. Podawany w formie lekko zmrożonej często ozdobiony jest także czekoladą, orzechami lub owocami. Sprawdźcie, jak go przyrządzić krok po kroku.

Deser
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    200 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
0,5 l śmietany 35%
100 g bez
4 jajka
4 łyżki cukru pudru
100 g borówek
100 g malin
1 tabliczka czekolady mlecznej
30 g pistacji

Sposób przygotowania

  1. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel.
  2. Białka ubić na pianę z dodatkiem soli.
  3. Śmietanę ubić i dodać do niej pokruszone bezy, kogel-mogel, rozdrobnioną czekoladę oraz pistacje. Na samym końcu dolać pianę z białek. Całość wymieszać.
  4. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Wypełnić przygotowaną wcześniej masą. Na górze ułożyć owoce.
  5. Schować do zamrażarki na 4 godziny. Po tym czasie deser stężeje.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Semifreddo zdobywa coraz większe uznanie w Polsce. Nie można się temu dziwić, to deser stworzony na letnie upały. Różni się nieco od lodów, jednak tak samo świetnie chłodzi i z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy lubią słodycze. Sprawdźcie, z czym można przyrządzić ten smakołyk oraz dowiedzcie się, jak najlepiej go przechowywać, aby zachował świeżość na dłużej.

Z czego zrobić semifreddo ? Sprawdzone przepisy

Ten włoski deser można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Sprawdzi się z dodatkiem śmietany, czekolady czy likieru smakowego. Okazuje się, że można również dodać do niego pokrojone owoce, a nawet mocniejszy alkohol.

Jak przechowywać semifreddo? Podpowiadamy

Semifreddo najlepiej podawać od razu po schłodzeniu, wtedy będzie najsmaczniejsze. Jeśli jednak nie mamy w planach zjedzenia całości, warto przygotowany deser umieścić w zamrażarce. W chłodnym miejscu może spędzić nawet tydzień.

Zobacz także: Jak rozbić mięso na kotlety? O tych sposobach nie mieliście pojęcia