Zamknij
domowa sałatka
fot. Shutterstock

Ta letnia sałatka będzie hitem każdego spotkania towarzyskiego. Sprawdźcie, jak wykonać ten smaczny przepis krok po kroku.

Przekąski
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
6 listków bazylii
2 gałązki rabarbaru
300 g truskawek
2 łyżki masła
1 łyżka cukru brązowego
1 główka sałaty
1 łyżka octu
1 łyżeczka miodu
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Rabarbar umyć i pokroić na średniej wielkości kawałki.
  2. Truskawki dokładnie umyć, usunąć szypułki i przekroić na pół.
  3. Na patelni roztopić masło, dodać cukier, miód oraz rabarbar. Całość dusić pod przykryciem przez 5 minut.
  4. Sałatę oczyścić, porwać na małe kawałki i przełożyć do dużej miski. 
  5. Do naczynia dodać pokrojone truskawki, rabarbar, przyprawy oraz ocet i bazylię. Całość dokładnie wymieszać.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Połączenie rabarbaru oraz truskawek to świetna propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią korzystać z dobrodziejstw natury. Warto wprowadzić te produkty do swojej diety, ponieważ w swoim składzie mają wiele witamin oraz minerałów, które pozytywnie wpływają na pracę naszego organizmu.

Czym się kierować podczas wyboru rabarbaru? Podpowiadamy

Okazuje się, że im ciemniejsze łodygi ma rabarbar, tym większe prawdopodobieństwo, że będzie słodszy. Roślina, która jest w czerwonym kolorze, jest dojrzała. Będąc w sklepie, warto szukać właśnie takich okazów.

Jak przechowywać domową sałatę? Sprawdzony sposób

Gotową sałatkę najlepiej jeść od razu po przygotowaniu. Jeśli jednak zależy nam na tym, by pozostała świeża nawet kilka dni dłużej, warto umieścić ją w lodówce. W hermetycznie zamykanym pojemniku może spędzić nawet 3 dni.

Zobacz także: Co zrobić, żeby ryż się nie kleił? Mamy na to sprawdzone triki