Zamknij
salatka owocowa
fot. Shutterstock

Latem warto wykorzystać dobrodziejstwa natury i do swojej diety wprowadzić sezonowe owoce oraz warzywa. Poznajcie przepis na kolorową sałatkę owocową z dodatkiem orzeźwiających owoców. Ten przepis świetnie sprawdzi się podczas upalnych dni.

Przekąski
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    25 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
1 arbuz
150 g moreli
150 g wiśni
2 kiwi
150 g malin
1 limonka
1 opakowanie cukru waniliowego
20 g imbiru
6 listków mięty

Sposób przygotowania

  1. Górną część arbuza odkroić i wydrążyć środek. Pokrojony miąższ przełożyć do dużej miski.
  2. Morele oraz wiśnie dokładnie umyć pod zimną wodą i pokroić w kostkę. Kiwi obrać i również skroić. Przygotowane owoce umieścić w misce z arbuzem.
  3. Maliny umyć, delikatnie osuszyć i dodać do reszty owoców.
  4. W oddzielnej miseczce umieścić wyciśnięty sok z limonki, cukier oraz miętę. Całość dokładnie wymieszać.
  5. Sos dodać do miski z owocami. Wymieszać aż do połączenia wszystkich składników.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Sałatka owocowa latem jest prawdziwym hitem. Jej przyrządzenie nie zajmie wam zbyt dużo czasu. Dodatkowo sprawdzi się, kiedy organizm potrzebuje więcej witamin i minerałów. Warto więc poznać szybki i sprawdzony przepis na taką przekąskę. Dowiedzcie się, z jakich produktów można ją zrobić oraz z jakimi dodatkami podawać.

Z czego zrobić sałatkę owocową? Sprawdzone przepisy

Do przyrządzenia sałatki owocowej warto wykorzystać owoce sezonowe. Latem świetnie sprawdzą się do tego truskawki, śliwki, wiśnie, morele, porzeczki, a także jagody.

Taką letnią sałatkę warto uzupełnić odpowiednim dressingiem. Może to być sos miodowo-cytrynowy, limonkowy, miętowy. Z kolei ci z was, którzy nie chcą tracić czasu na przyrządzanie tego elementu, mogą postawić na bitą śmietanę.

Jak przechowywać sałatkę owocową? Podpowiadamy

Gotową sałatkę owocową najlepiej jest podawać od razu po przyrządzeniu. Jeśli jednak całej jej nie zjemy, możemy przełożyć ją do hermetycznie zamykanego pojemnika i schować do lodówki. W takich warunkach może być przechowywana nawet 4 dni.

Zobacz także: Te rollsy z masłem czosnkowym są hitem na TikToku. Sprawdź, jak je zrobić