Zamknij
placki jabłkowe
fot. Shutterstock

Placki z jabłkami smakują najlepiej, kiedy są jeszcze ciepłe. Obsypane cukrem pudrem świetnie sprawdzą się na śniadanie, kolację lub jako słodka przekąska w ciągu dnia. Sprawdźcie, jak je przygotować.

Śniadanie
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    25 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
1 szklanka mąki
2 jajka
75 ml mleka
2 łyżki oleju
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jabłka
0,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do dużej miski.
  2. Białka oddzielić od żółtek i zmiksować ze szczyptą soli na pianę.
  3. Do żółtek dodać mleko, olej oraz resztę składników. Dokładnie wymieszać. Dodać ubitą pianę i delikatnie połączyć całość przy pomocy łyżki.
  4. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z ciastem.
  5. Na patelnię wylać tłuszcz i lekko podgrzać. Placki usmażyć na złoty kolor z obydwu stron.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Placki z jabłkami to danie, które większość osób pamięta z dzieciństwa. Ten smaczny deser można zjeść z dodatkiem cukru pudru, dżemu czy polewy w ulubionym smaku. Kiedy już zna się przepis na placki z jabłkami, warto dowiedzieć się, jaka odmiana jabłek pasuje do tej receptury najbardziej.

Jakie jabłka wybrać na placki? Podpowiadamy

Do placków z jabłkami najlepiej pasuje odmiana Ligol lub Delikates. Obydwie mają mocny aromat oraz lekko wyczuwalny słodki posmak. Antonówka również się sprawdzi w przepisie na placki z jabłkami. Warto jej użyć, kiedy zależy nam na kwaśniejszym deserze.

Jak przechowywać placki jabłkowe? Sprawdzony sposób

Usmażone placki jabłkowe powinno się przełożyć do hermetycznie zamykanego pojemnika. Schowane do lodówki mogą w niej spędzić nawet dwa dni.

Zobacz także: Jak gotować białe szparagi? Podpowiadamy

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?