Zamknij
pudding ryżowy z dynią
fot. Shutterstock

Pudding ryżowy z dodatkiem dyni to prawdziwy hit wśród jesiennych deserów. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste i nie zajmie wam zbyt dużo czasu. Sprawdźcie nasz przepis.

Deser
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
1 mała dynia
2 jabłka
50 ml soku z pomarańczy
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżka masła
200 ml mleczka kokosowego
3/4 szklanki wody
1/2 szklanki ryżu
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Na patelni rozgrzać masło, a następie dodać cukier. Podgrzewać do momentu skarmelizowania. Następnie na patelnię dorzucić pokrojoną w kostkę dynię oraz jabłka - całość dokładnie podsmażyć. Po kilku minutach dolać wodę i dusić pod przykryciem przez około 10 minut. Składniki z patelni przełożyć do miski.
  2. Na czystą patelnię wsypać ryż i zalać go wodą oraz mlekiem kokosowym. Dodać sól i całość gotować około 13 minut.
  3. Po tym czasie ryż wymieszać z usmażoną dynią i jabłkami. Oprószyć cynamonem.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jesień w pełni, dlatego warto wykorzystać plony, jakie nam daje ta pora roku. Podczas gotowania i pieczenia warto postawić na gruszki, jabłka, grzyby czy dynie. To właśnie z dodatkiem tej ostatniej przygotujecie wiele smacznych potraw czy deserów. Sprawdźcie, jak szybko obrać dynię oraz jak ją poprawnie przechowywać, by jak najdłużej cieszyła swoim smakiem.

Jak szybko obrać dynię? Podpowiadamy

Skórka z dyni jest dość twarda i nie nadaje się do spożycia. Okazuje się, że można się jej szybko pozbyć. Do tego zadania warto zaopatrzyć się naostrzony nóż. Warzywo należy przekroić na dwie równe części. Następnie powinno się wydrążyć pestki przy użyciu dużej łyżki. Kiedy już pozbyliśmy się środka dyni, przechodzimy do jej obrania. Skórkę zdejmiemy przy pomocy obieraczki.

Innym sposobem może być upieczenie dyni w piekarniku. Po ostudzeniu tego warzywa można szybko usunąć skórkę. Tak przygotowana nadaje się do dalszej obróbki.

Jak przechowywać dynię? Sprawdzony sposób

Dynie powinno się przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. W zależności od warunków to warzywo może być składowane nawet 4 miesiące.

Zobacz także: Jak obrać imbir? Ten prosty trik was zaskoczy