Zamknij
kruche ciasteczka
fot. Shutterstock

Przygotowanie tych niewielkich ciastek nie zajmie wam więcej niż 25 minut. To idealny dodatek do kawy lub herbaty. Sprawdźcie, jak przyrządzić te niewielkie słodkości.

Deser
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    25 min

  • Dla ilu osób

    dla 20 osób

Składniki

Składnik
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
0,5 szklanki cukru
sok z cytryny
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka cukru waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać łyżką.
  2. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać ciasto małą łyżeczką, formując małe ciastka.
  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Kruche ciastka to dodatek, który każdy powinien mieć w swoim domu. Świetnie sprawdzi się jako poobiedni deser do czarnej kawy lub herbaty. Przepis na niewielkie ciasteczka kruche jest dziecinnie prosty, ale czy wiecie jak je przechowywać i z czym podawać? Sprawdźcie.

Z czym podawać kruche ciasteczka? Podpowiadamy

Kruche ciasteczka można podawać z cukrem pudrem. Bardziej wymagający smakosze mogą pokusić się o przybranie ich ulubioną konfiturą, dżemem lub czekoladą. Z domowymi powidłami śliwkowymi również będą smaczne.

Jak przechowywać kruche ciasteczka? Sprawdzone sposoby

Przechowywanie kruchych ciastek jest dziecinnie proste. Wystarczy tylko umieścić je w blaszanym pudełku i odstawić w chłodne miejsce. Dzięki temu nie pozlepiają się, a także szybko nie wyschną.

Zobacz także: Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Poznaj nasz niezawodny sposób