Zamknij
domowa pizza
fot. Shutterstock

Mało kto wie, że w Polsce mamy własny odpowiednik pizzy. Okazuje się, że jej przygotowanie jest dziecinnie proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Sprawdźcie, jak ją zrobić krok po kroku.

Przekąski
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    180 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
1 szklanka wody
40 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
350 g żółtego sera
400 g pieczarek
2 cebule
1 papryka

Sposób przygotowania

  1. W dużej misce umieścić pokruszone drożdże, cukier, wodę. Całość wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  2. Po tym czasie do miski wsypać mąkę, a następnie dodać sól oraz oliwę. Masę zagniatać przez około 10 minut.
  3. Przygotowane ciasto odstawić na około 2 godziny w ciepłe miejsce.
  4. Cebulę pokroić w pióra. Pieczarki w cienkie plasterki. Obydwa składniki podsmażyć na oleju.
  5. Ciasto rozwałkować na skropionej oliwą blaszce. Następnie pokryć je podsmażoną cebulą i pieczarkami. Wierzch posypać startym serem oraz pokrojoną w kostkę papryką.
  6. Polską pizzę piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza przez około 25 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Przyrządzenie polskiej pizzy jest dziecinnie proste. Cały sekret tkwi w cieście. Musi ono odpowiednio długo wyrastać. Takie danie doskonale sprawdzi się na śniadanie, obiad, kolację lub jako przekąska w ciągu dnia. Sprawdźcie, jakie składniki dodać do pizzy oraz jak ją poprawnie przechowywać.

Z czym zrobić pizzę? Podpowiadamy

Domową pizzę przygotujemy z wieloma różnymi składnikami. Można wykorzystać dosłownie wszystko, co mamy w lodówce. Jeśli chcemy przyrządzić wersję mięsną, śmiało możemy sięgnąć po szynkę, mięso z kurczaka, a nawet kiełbasę. Z kolei fani lżejszej wersji mogą postawić na różne rodzaje warzyw. Doskonale sprawdzi się tu kukurydza konserwowa, ogórki, papryka marynowana, a nawet cukinia.

Jak przechowywać domową pizzę? Sprawdzony sposób

Domowa pizza najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Jeśli jednak nie daliśmy rady zjeść jej całej, zawsze możemy owinąć ją folią aluminiową i umieścić w lodówce. W niskiej temperaturze może spędzić nawet kilka dni.

Zobacz także: Te kulinarne triki uratują każde przypalone danie. Warto je poznać