Zamknij
pierogi z kurkami
fot. Shutterstock

Kurki to grzyby, na które sezon przypada od początku czerwca aż do końca listopada. W tym czasie warto je wykorzystać do przyrządzenia wielu smacznych potraw. Jedną z nich są pierogi z farszem kurkowym. Sprawdźcie, jak zrobić je krok po kroku.

Obiad
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    50 min

  • Dla ilu osób

    dla 5 osób

Składniki

Składnik
2,5 szklanki mąki
1 jajko
2 łyżeczki soli
1 łyżka masła
3/4 szklanki ciepłej wody
750 g świeżych kurek
2 cebule
1 łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Kurki dokładnie umyć. Następnie umieścić je w garnku i gotować w wodzie około 30 minut.
  2. Po tym czasie odlać wodę i przestudzić grzyby.
  3. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Po kilku minutach na patelnię dodać kurtki i całość smażyć jeszcze około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawić solą oraz pieprzem.
  4. Mąkę wsypać do dużej miski, następnie dodać jedną łyżeczkę soli, jajko oraz 3/4 szklanki ciepłej wody. Całość wymieszać i zagnieść.
  5. Gotowe ciasto rozwałkować na blacie lekko podsypanym mąką. Kółka wyciąć szklanką. Nakładać na środek małą łyżeczkę farszu i zlepić brzegi.
  6. Pierogi z kurkami wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gotować około 2 minut, aż do ich wypłynięcia.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Pierogi z dodatkiem smażonych grzybów to prawdziwy hit lata oraz wczesnej jesieni. Warto poznać prostą recepturę na te z dodatkiem kurek. Podpowiadamy wam również banalny przepis na sos do pierogów z kurkami. Sprawdźcie, jak je przechowywać.

Jaki sos do pierogów kurkowych? Podpowiadamy

Pierogi można podawać z wody, smażone lub pieczone, jednak w każdej z tych opcji świetnie sprawdzą się polane odpowiednim sosem. Okazuje się, że jeden z nich można przygotować w domowych zaciszu i to w zaledwie kilka minut. Mowa o sosie czosnkowym. Do jego wykonania wystarczy tylko kilka składników, które znajdziecie w każdym sklepie.

Do dużej miski należy wlać 150 g kwaśnej śmietany 18%, dodać 4 łyżki majonezu, 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, pół łyżeczki soli oraz pieprzu. Całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polewamy jeszcze ciepłe pierogi.

Jak przechowywać domowe pierogi? Sprawdzony sposób

Okazuje się, że ugotowane pierogi można zamrozić, żeby nie marnować żywności. Wystarczy tylko umieścić je w hermetycznie zamykanym pojemniku i schować do lodówki. Tak zabezpieczone będą nadawać się do spożycia nawet przez 30 dni.

Zobacz także: Jak szybko obrać ziemniaki? Ten trik was zaskoczy