Zamknij
ziemniaki
fot. Shutterstock

Przepis na ziemniaki paprykowe jest prosty w wykonaniu i nie zajmie wam zbyt wiele czasu. Okazuje się, że z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy. To danie z pewnością podbije niejedne kubki smakowe.

Przekąski
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    40 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
400 g ziemniaków
2 łyżki oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
3 łyżki wędzonej papryki

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić na sitku.
  2. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ziemniaki i wymieszać z oliwą oraz przyprawami.
  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Przepis na pieczone ziemniaki jest idealny na obiad lub przekąskę. Te prosto z piekarnika są kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Sprawdźcie, z czym je podawać oraz jak je przechowywać, kiedy są surowe.

Z czym podawać pieczone ziemniaki? Sprawdzone przepisy

Pieczone ziemniaki można jeść bez dodatków lub z ulubionym sosem. Najlepsze są do tego dipy czosnkowe, koperkowe, pieczarkowe lub serowe.

Pieczone ziemniaczki same mogą stać się dodatkiem do mięsa lub innych warzyw. Doskonale będą smakować z dziczyzną, pieczonym kurczakiem, a także gęsiną.

Jak przechowywać ziemniaki? Podpowiadamy

Ziemniaki najlepiej jest przechowywać w bawełnianych workach w ciemnym i chłodnym miejscu. Idealnie sprawdzi się do tego piwnica lub schowek.

Zobacz także: Jak przywrócić świeżość zwiędłej sałacie? Poznajcie sprawdzony trik