Zamknij
pieczone warzywa
fot. Shutterstock

Pieczone warzywa to smaczne, a także zdrowe danie. Można podawać je jako przekąskę lub dodatek do mięsa. Przyrządzenie pieczonych warzyw nie jest czasochłonne, dlatego świetnie sprawdzi się wśród tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Warzywa można serwować z dodatkiem przypraw lub sosów. Sprawdźcie, jak przygotować warzywa pieczone.

Obiad
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przygotowania Czas przyg.

    50 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
0,5 kg ziemniaków
3 marchewki
3 pietruszki
2 buraki
2 cebule
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

  1. Warzywa dokładnie umyć w zimnej wodzie. Następnie osuszyć.
  2. Ziemniaki, buraki oraz cebulę pokroić na ćwiartki.
  3. Marchew oraz pietruszkę pokroić wzdłuż na paski.
  4. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i umieścić w małej misce. Dosypać przyprawy oraz dodać oliwę. Całość wymieszać.
  5. Wszystkie pokrojone warzywa przełożyć do dużej miski. Dodać zawartość małej miseczki. Dokładnie wymieszać.
  6. Warzywa wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 40 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Pieczone warzywa sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych. Można je również spożywać jako oddzielne danie, wtedy wystarczy tylko dodać odrobinę ulubionego sosu. Nie od dziś wiadomo, że warzywa są cennym źródłem witamin i minerałów, które wspomagają funkcjonowanie organizmu człowieka. Sprawdźcie, czy mieliście pojęcie, o tym, jakie warzywa najlepiej smakują pieczone oraz jak je przechowywać po przyrządzeniu.

Jakie warzywa można piec? Podpowiadamy

Okazuje się, że piec można nie tylko bakłażana, paprykę czy ziemniaki. Do długiej listy warzyw, które można przyrządzić w taki sposób, warto dodać również seler naciowy, kapustę, brukselkę oraz czosnek. Te produkty natarte oliwą z oliwek i posypane przyprawami będą smaczniejsze i znacznie bardziej aromatyczne.

Przed pieczeniem warto odpowiednio zapakować warzywa. Owinięte folią aluminiową lub schowane w kieszonkę wykonaną z papieru do pieczenia zachowają naturalny sos.

Jak przechowywać pieczone warzywa? Sprawdzony sposób

Upieczone warzywa najlepiej smakują od razu po przygotowaniu. Okazuje się jednak, że można je umieścić w hermetycznie zamykanym pojemniku, a następnie schować do lodówki. W takich warunkach mogą spędzić około 5 dni. Pieczone warzywa można także zamrozić - wtedy do spożycia będą nadawać się nawet miesiąc.

Zobacz także: Jak wykorzystać głąb kapusty? Podpowiadamy

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?