Zamknij
zielony groszek
fot. Shutterstock

Okazuje się, że przyrządzenie pasty z zielonego groszku jest dziecinnie proste. Smaczna i zdrowa przekąska świetnie sprawdzi się na śniadanie, jako dodatek do obiadu lub kolacja. Sprawdźcie, jak ją zrobić krok po kroku.

Przekąski
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    40 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
400 g groszku zielonego
50 g ziaren słonecznika
2 ząbki czosnku
5 listków mięty
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Wodę zagotować w garnku. Wrzucić groszek i gotować do miękkości. Kiedy warzywo będzie gotowe, należy je odcedzić i przelać zimną wodą.
  2. Groszek przełożyć do dużej miski. Dodać do niego słonecznik, miętę, czosnek, sok z cytryny oraz przyprawy.
  3. Całość miksować aż do połączenia się składników.
  4. Dodać oliwę z oliwek, ponownie zmiksować. Masa powinna być jednolita.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Zielony groszek w swoim składzie ma wiele witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na pracę naszego organizmu. Warto wprowadzić go do swojej diety, ponieważ jego przygotowanie jest proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu.

Z czym podawać pastę z groszku? Podpowiadamy

Pasta z zielonego groszku świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Może również posłużyć jako zamiennik ziemniaków podczas obiadu czy jako dip na kolację. Taką zieloną pastę warto odpowiednio doprawić. Mięta, pieprz oraz sól to tylko niektóre produkty, które podkreślą smak przygotowywanego dania.

Okazuje się, że do zielonej pasty można dodać również kolendrę oraz sok z cytryny. Warto to zrobić, kiedy będzie zależało nam na intensywnym smaku oraz aromacie.

Jak przechowywać pastę z groszku? Sprawdzony sposób

Gotową pastę z zielonego groszku należy umieścić w słoiku z zakrętką lub hermetycznie zamykanym pojemniku. Tak zabezpieczoną powinno się trzymać w lodówce. W niskiej temperaturze może spędzić nawet 3 dni.

Zobacz także: Jak obrać imbir? Ten prosty trik was zaskoczy