Zamknij
pasta z grzybów
fot. Shutterstock

Jesień to idealny moment na przyrządzenie pasty z zebranych w lesie grzybów. Sprawdźcie, jak wykonać ten smaczny dodatek do kanapek.

Przekąski
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 12 osób

Składniki

Składnik
300 g pieczarek
20 kapeluszy suszonych podgrzybków
3 cebule
1 puszka fasoli
1 łyżka soli
1 łyżka pieprzu
3 łyżki oleju
1 łyżka tymianku

Sposób przygotowania

  1. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Usmażyć na patelni na złoty kolor.
  2. Grzyby suszone przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą. Wstawić na kuchenkę i gotować około 30 minut.
  3. Pieczarki dokładnie oczyścić, pokroić na małe kawałki i usmażyć na złoty kolor.
  4. Do miski przełożyć ugotowane grzyby, pieczarki, cebulę, fasolę, dodać przyprawy. Całość zmiksować blenderem ręcznym na gładką masę.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jesień to idealna pora roku na robienie wszelkiego rodzaju przetworów. Warto wykorzystać do tego grzyby zebrane w lesie. Można zrobić je w zalewie octowej, oleju, a nawet podać w formie pasty. Sprawdźcie, do czego wykorzystać taki dodatek oraz jak go przechowywać.

Do czego wykorzystać pastę z grzybów? Sprawdzone przepisy

Domowa pasta z grzybów doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek, naleśników czy krokietów. Do pasty grzybowej można również dodać odrobinę czosnku, marchwi czy koncentratu pomidorowego. Dzięki temu ostatniemu składnikowi całość będzie miała jeszcze lepszą konsystencję.

Jak przechowywać pastę z grzybów? Podpowiadamy

Gotową pastę powinno się przechowywać w słoikach. Tak zabezpieczona zachowa swój smak oraz aromat na dłużej. Warto umieścić ją w lodówce, dzięki temu będzie nadawać się do spożycia nawet przez tydzień.

Zobacz także: Czym zastąpić jajka w przepisach? Te pomysły was zaskoczą