Zamknij
ogórki w słoikach
fot. Shutterstock

Ogórki w keczupie to ciekawa odmiana dla klasycznych przetworów. Charakteryzują się łagodnym smakiem i intensywnym aromatem. Tego typu przekąska świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, kanapek oraz dań z grilla. Sprawdźcie, jak je przyrządzić.

Przekąski
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 20 osób

Składniki

Składnik
2 kg ogórków gruntowych
1 łyżeczka gorczycy
1 liść laurowy
8 ziarenek ziela angielskiego
0,5 łyżeczki pieprzu
2 ząbki czosnku
1 l wody
125 ml octu
200 g cukru
300 g keczupu
2 łyżki soli

Sposób przygotowania

  1. Ogórki dokładnie umyć pod zimną wodą. Wszystkie warzywa pokroić na ćwiartki.
  2. Do dużego garnka wlać wodę, dodać cukier, sól, ocet oraz keczup. Całość wymieszać i zagotować.
  3. W pustych słoikach poukładać przyprawy. Na dno każdego dodać zgnieciony ząbek czosnku, gorczycę, liść laurowy, pieprz ziarnisty oraz ziele angielskie.
  4. Ogórki ułożyć ciasno w słoikach i wlać zalewę. Mocno zakręcić wieczka.
  5. Na dnie dużego garnka ułożyć ścierkę, wstawić słoiki i zalać ciepłą wodą do 3/4 ich wysokości. Całość doprowadzić do wrzenia i tak pasteryzować około 15 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Wakacje to idealny czas, aby przygotować zimowe przetwory. Ogórki w keczupie to doskonała alternatywa dla klasycznych korniszonów. Przepis jest prosty w wykonaniu i nie zajmuje zbyt wiele czasu, dlatego świetnie sprawdzi się wśród osób, które dopiero rozpoczęły swoją przygodę z gotowaniem. Sprawdźcie, jakie są najlepsze ogórki na przetwory oraz jak je poprawnie przechowywać.

Jakie ogórki wybrać na przetwory?

Do kwaszenia najlepiej nadają się ogórki polne. Z kolei, jeśli w planach mamy przyrządzenie ogórków małosolnych najlepiej do tego sprawdzą się warzywa uprawiane w szklarniach.

Jak przechowywać przetwory? Podpowiadamy

Przetworów nie powinno się chować do lodówki ani do zamrażarki. Warzywa i owoce w słoikach najlepiej jest ustawić w suchym, ciemnym oraz chłodnym pomieszczeniu. Dzięki temu przygotowane warzywa nie popsują się zbyt szybko.

Zobacz także: Chipsy z makaronu podbijają Instagram. Jak zrobić tę pyszną przekąskę?