Zamknij
nalewka
fot. Shutterstock

Nalewka buraczana to jesienny hit. Okazuje się, że dzięki swojemu drogocennemu działaniu sprawdzi się wśród osób mających problemy żołądkowe. Sprawdźcie, jak ją zrobić krok po kroku. Będziecie zaskoczeni jakie to proste.

Imprezy i święta
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    50 min

  • Dla ilu osób

    dla 20 osób

Składniki

Składnik
0,5 kg buraków ćwikłowych
1,5 szklanki cukru
1 szklanka wody
1 l alkoholu 60%
sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania

  1. Surowe buraki obrać i zetrzeć na tarce. Umieścić w dużym słoiku.
  2. Z jednej szklanki wody i 1,5 szklanki cukru przygotować syrop cukrowy. Po przyrządzeniu przelać do buraków.
  3. Kiedy już całość wystygnie dodać alkohol oraz sok z cytryny.
  4. Nalewka będzie nadawać się do spożycia po około 3 miesiącach.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Nalewka z buraka dzięki swoim drogocennym właściwościom nazywana jest często "byczą krwią", ponieważ w swoim składzie ma wiele witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na pracę naszego organizmu. Sprawdźcie, z czego można przyrządzić domowe nalewki oraz jak je poprawnie przechowywać.  

Z czego przygotować nalewki? Sprawdzone sposoby

Domowe nalewki można przyrządzić z ziół, kwiatów, a także korzeni. Jesienią warto jednak sięgnąć po owoce sezonowe. Idealne okażą się do tego jabłka, gruszki, wiśnie, jeżyny, a także pigwa. Taki alkohol można przyrządzić z dodatkiem miodu czy syropu cukrowego.  

Jak przechowywać domowe nalewki? Podpowiadamy

Nalewki najlepiej jest przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Takie warunki uchronią je przed zepsuciem i sprawią, że domowy alkohol będzie dłużej nadawać się do spożycia.  

Zobacz także: Jak otworzyć mocno zakręcony słoik? Poznaj proste triki bez używania siły