Zamknij
naleśniki
fot. Shutterstock

Naleśniki to smaczne danie, które można przygotować na śniadanie, obiad, kolację czy szybką przekąskę w ciągu dnia. Większość przepisów na naleśniki w swoim składzie uwzględnia mleko. My znamy taki, do którego nie trzeba go dodawać.

Deser
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    15 min

  • Dla ilu osób

    dla 3 osób

Składniki

Składnik
200 g mąki
250 ml wody gazowanej
2 jajka
100 ml oleju
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Mąkę przesiać do miski. Wbić jajka, wlać wodę oraz olej. Całość dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej masy.
  2. Wylać na nagrzaną patelnię i smażyć z obydwu stron aż do uzyskania złotego koloru.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Odpowiednia kompozycja składników w przepisie na naleśniki bez mleka sprawia, że smakują one tak samo lub znacznie lepiej niż ich tradycyjna wersja. Dzięki temu, że w swoim składzie nie mają mleka, mogą być spożywane przez wszystkie osoby, które nie tolerują laktozy lub po prostu wykluczają ze swojej diety nabiał.

Z czym podawać naleśniki? Podpowiadamy

Naleśniki można podawać na wiele różnych sposobów. W wersji na słodko mogą być z dodatkiem twarogu, sosem owocowym, konfiturą, masą czekoladową czy lodami i bitą śmietaną. Z kolei na słono farszem naleśników może być mięso, warzywa czy nawet wytrawny sos.

Z ciasta naleśnikowego można tworzyć rulony, trójkąty lub niewielkie sakiewki.

Jak przechowywać gotowe naleśniki? Sprawdzony sposób

Gotowe naleśniki bez farszu należy przechowywać w hermetycznie zamykanym pojemniku w lodówce. W takich warunkach mogą spędzić maksymalnie dwa dni.

Zobacz także: Jak ugotować kaszę jaglaną? Podpowiadamy

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?