Zamknij
muffiny dyniowe
fot. Shutterstock

Słodkie muffiny z dodatkiem puree dyniowego to prawdziwy hit jesieni. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty. Sprawdźcie, jak je przygotować krok po kroku.

Deser
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    40 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki cynamonu
130 g białego cukru
4 jajka
200 ml oleju
200 g puree z dyni

Sposób przygotowania

  1. W dużej misce umieścić składniki suche. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon.
  2. W drugim naczyniu roztrzepać jajka, a następnie dodać olej oraz cukier.
  3. Przelać zawartość drugiej miski do pierwszej i dokładnie wymieszać.
  4. Foremkę do muffinów wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto i piec w temperaturze180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jeśli szukacie smacznego i szybkiego w wykonaniu deseru koniecznie wypróbujcie prostą recepturę na muffiny dyniowe. Jesienią będą doskonałym dodatkiem czarnej kawy lub do herbaty z cytryną i cynamonem. Sprawdźcie, z czym je podawać oraz jak przechowywać domowe wypieki.

Z czym podawać dyniowe muffiny? Podpowiadamy

Muffiny dyniowe najlepiej smakują od razu po przygotowaniu. Puszyste i wilgotne ciastka będą doskonale współgrać z odrobiną lukru. Niewielkie babeczki można także podawać z ulubioną polewą lub domowymi konfiturami.

Jak przechowywać domowe wypieki? Sprawdzone sposoby

Domowe wypieki należy dokładnie ostudzić. Następnie warto owinąć je folą aluminiową i umieścić w hermetycznie zamykanym pojemniku. Tak zabezpieczone powinno się schować do lodówki. W niskiej temperaturze mogą spędzić nawet kilka dni.

Zobacz także: Jak wybrać słodkiego i dojrzałego grejpfruta? Mamy na to kilka sposobów