Zamknij
muffiny z malinami
fot. Shutterstock

Muffiny to niewielkie babeczki, które świetnie sprawdzą się jako przekąska na śniadanie, spotkanie z przyjaciółmi czy niewielką uroczystość. Można je przygotować na wiele różnych sposobów. Z dodatkiem czekolady, jogurtu czy budyniu mogą wyjść naprawdę smaczne. Latem warto wypróbować przepis na muffinki z dodatkiem świeżych malin. Sprawdźcie, jak wykonać ten deser.

Deser
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    40 min

  • Dla ilu osób

    dla 16 osób

Składniki

Składnik
150 g masła
250 g cukru
125 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 duże jajka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g mąki pszennej
250 g malin
1 łyżka wody

Sposób przygotowania

  1. Masło roztopić w małym garnku. Dodać mąkę ziemniaczaną, cukier biały oraz cukier waniliowy, oraz jedną łyżkę wody. Całość dokładnie wymieszać.
  2. Do masy dodać mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać.
  3. Ciastem wypełnić papilotki, na wierzchu ułożyć po 3 maliny.
  4. Przygotowane muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Wykonanie małych babeczek jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Warto upiec je w domowym zaciszu i cieszyć się ich smakiem. Sprawdźcie, z czym podawać muffiny oraz jak je poprawnie przechowywać. Będziecie zaskoczeni naszymi pomysłami. 

Z czym zrobić i jak podawać muffiny? Sprawdzone przepisy

Okazuje się, że muffinki można przyrządzić nie tylko w wersji słodkiej. Będą świetnie smakować z dodatkiem papryki, szynki oraz żółtego sera i keczupu. Taka słona przekąska sprawdzi się, kiedy nie mamy pomysłu, co podać gościom podczas imprezy.

Muffiny można serwować z dodatkiem różnych sosów. Do wersji wytrawnej można podać sos czosnkowy, keczupowy, a nawet tatarski. Z kolei babeczki w wersji na słodko będą dobrze komponować się z sosem waniliowym, czekoladowym oraz truskawkowym.

Jak przechowywać muffiny? Podpowiadamy

Każdy, kto przyrządzi babeczki, chce cieszyć się ich pysznym smakiem jak najdłużej. Wtedy należy dowiedzieć się, jak poprawnie przechowywać ten wypiek. Świeżość muffinów zostanie zachowana, jeśli umieścimy je w hermetycznie zamykanym pojemniku. Deser przygotowany z dodatkiem kremu powinniśmy umieścić w lodówce.

Zobacz także: Jak się pozbyć oczek w rosole? Mamy na to sprawdzony sposób