Zamknij
kanie marynowane
fot. Shutterstock

Jesień to idealny moment, aby wybrać się do lasu i nazbierać ulubione grzyby, a następnie przygotować z nich różne przetwory. Sprawdźcie recepturę krok po kroku na marynowane kanie.

Przekąski
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    40 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
0,5 kg kani
ziele angielskie
2 liście laurowe
1 główka czosnku
1 szklank octu 10%
2 szklanki wody
1 marchewka
1 cebula
1 łyżka soli
2 łyżki cukru

Sposób przygotowania

  1. Kanie obrać ze skórki, wykręcić ogonki oraz dokładnie opłukać.
  2. Grzyby ułożyć w garnku i gotować około 10 minut w posolonej wodzie.
  3. Do rondla wlać szklankę octu, 3 szklanki wody, dodać cukier oraz sól. Doprowadzić do wrzenia.
  4. Ugotowane kanie opłukać pod zimną wodą i odsączyć na durszlaku. Grzyby ułożyć w słoikach. Do każdego pojemnika dodać pokrojoną marchew, piórka z cebuli, ząbek czosnku oraz kilka ziaren ziela angielskiego.
  5. Zawartość słoików zalać gorącą wodą i szczelnie zamknąć. Tak przygotowana przekąska będzie nadawać się do spożycia po miesiącu.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Marynowane grzyby najczęściej przygotowuje się od razu po ich zebraniu. Jesień to idealny moment, aby zachować ich smak na dłużej i cieszyć się nim przez długie zimowe miesiące. Sprawdźcie, jak kreatywnie wykorzystać te przetwory oraz jak poprawnie przechowywać świeżo zebrane grzyby.

Jak wykorzystać marynowane grzyby w kuchni? Podpowiadamy

Marynowane grzyby mogą być nie tylko smaczną przekąską czy dodatkiem do kanapki. Można je również wykorzystać do stworzenia smacznych śniadań, dań obiadowych, a nawet kolacji. Marynowane grzybki to doskonały dodatek do sałatki, kotletów mielonych oraz tatara.

Jak przechowywać grzyby? Sprawdzony sposób

Świeżo zebrane grzyby należy przechowywać w lodówce. Najlepszym miejscem do tego jest szuflada na dnie chłodziarki. Warto jednak pamiętać, aby owoce lasu przetworzyć po dwóch dniach.

Zobacz także: Jak obrać imbir? Ten prosty trik was zaskoczy