Zamknij
mamałyga
fot. Shutterstock

Mamałyga jest tradycyjną rumuńską potrawą. Jej wykonanie nie zajmie wam dużo czasu, a składniki do tej potrawy kupicie w każdym sklepie spożywczym. Proste danie świetnie sprawdzi się na śniadanie lub lekką kolację. Z dodatkiem owoców czy dżemu będzie smakować jeszcze lepiej. Wypróbujcie naszą recepturę krok po kroku.

Przekąski
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    50 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
250 g kaszy kukurydzianej
700 ml mleka
150 g masła
0,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  1. Do dużego garnka wlać mleko i rozpocząć gotowanie. Po kilku minutach dodać masło.
  2. Kiedy masło się rozpuści wsypać mąkę kukurydzianą. Dodać sól. Cały czas mieszać, aż do zagotowania.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Mamałyga to proste danie, które można przyrządzić w kilkanaście minut. To idealna opcja dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Sprawdźcie, z czym jeść mamałygę oraz jak ją przechowywać.

Z czym jeść mamałygę? Podpowiadamy

Mamałyga może stanowić świetne zastępstwo za kaszę lub ziemniaki. Oczywiście można również podawać ją jako samodzielne danie bez żadnych dodatków. Osoby, które chcą zjeść mamałygę w formie deseru, mogą dodać do niej odrobinę dżemu lub rozkruszone kawałki czekolady. Z kolei jeśli chcemy postawić na danie wytrawne, do przygotowanej kaszy kukurydzianej wystarczy dodać kostkę bulionową.

W akompaniamencie sosu grzybowego czy śmietanowego zachwyci niejedno podniebienie. Mamałygę można także przyrządzić w formie zapiekanki z żółtym lub białym serem.

Jak przechowywać mamałygę? Sprawdzony sposób

Przygotowaną i ostudzoną mamałygę należy przełożyć do hermetycznie zamykanego pojemnika, który następnie powinno się umieścić w lodówce. W chłodziarce może spędzić 3 dni.

Zobacz także: Przepis na pizzerki hitem na TikToku. Sprawdź, jak je zrobić

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?