Zamknij
jaglane rafaello
fot. Shuttertock

Kulki rafaello w nieco innej wersji mogą być równie smaczne, co ich oryginalna wersja. Poznajcie przepis, który podbił w ostatnim czasie sieć i stał się prawdziwym hitem.

Deser
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    50 min

  • Dla ilu osób

    dla 24 osób

Składniki

Składnik
3/4 szklanki kaszy jaglanej
3/4 szklanki wiórków kokosowych
5 łyżek cuku pudru
30 g migdałów
4 kostki białej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Kaszę jaglaną ugotować. Ostudzić i przesypać do miski.
  2. Migdały zalać gorącą wodą i odstawić na około 10 minut.
  3. Do miski z kaszą dodać wiórki kokosowe, posiekane migdały, cukier puder oraz startą czekoladę. Całość zblendować na jasną masę.
  4. Z masy wydzielić 24 kulki i wstawić je do zamrażalnika na 25 minut.
  5. Po tym czasie wyjąć i obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jaglane rafaello to prawdziwy hit wśród osób, które starają się dbać o linię. Warto poznać przepis na ten smaczny zamiennik popularnych pralinek. Okazuje się, że wykonanie domowej wersji jest dziecinnie proste. Sprawdźcie, z jakimi dodatkami można zrobić jaglane kulki oraz jak je poprawnie przechowywać.

Z czym zrobić jaglane rafaello? Sprawdzone przepisy

Domowe rafaello najlepiej smakuje z dodatkiem migdałów czy wiórków kokosowych. Okazuje się, że te niewielkie kuleczki można przyrządzić także z alkoholem. Doskonale będzie z nimi współgrać likier amaretto czy malibu.

Jak przechowywać kulki kokosowe z kaszy jaglanej? Podpowiadamy

Domowe rafaello powinno się przechowywać w zamrażarce. Dzięki temu zachowa odpowiednią konsystencję, a także nie popsuje się zbyt szybko. W niskiej temperaturze może spędzić nawet 6 dni.

Zobacz także: Jak nalewać mleko z kartonu? Do tej pory robiliście to źle