Zamknij
krucha tarta na słodko
fot. Shutterstock

Jeśli szukacie szybkiego i smacznego przepisu na ciasto, koniecznie wypróbujcie to z dodatkiem budyniu oraz owoców sezonowych. Ten deser świetnie sprawdzi się jako dodatek do czarnej kawy lub herbaty.

Deser
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
250 g mąki pszennej
200 g masła
50 g cukru pudru
szczypta soli
1 łyżka wody
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 opakowanie budyniu waniliowego
800 ml mleka
50 g cukru białego
50 g malin
50 g jeżyn
50 g borówki amerykańskiej
50 g porzeczki
2 łyżki dżemu morelowego

Sposób przygotowania

  1. W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem pudrem, solą. Dodać 150 g masła oraz wlać łyżkę wody. Całość zagnieść aż do uzyskania jednolitej masy.
  2. Gotowym ciastem należy wylepić formę i wstawić ją do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 25 minut.
  3. Mleko zagotować w garnku z 50 g masła oraz białym cukrem. Do garnka dodać proszek budyniowy, a następnie wymieszać. Gotową masę ostudzić, a następnie wylać na ciasto.
  4. Na wierzchu ciasta ułożyć owoce. Przygotowany deser umieścić w lodówce.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Krucha tarta z owocami i budyniem to prawdziwy hit wśród tych z was, którzy nie przepadają za słodkimi tortami z kremem czy kalorycznymi bezami. Receptura na tartę jest dziecinnie prosta i szybka w wykonaniu, dlatego, jeśli macie niezapowiedzianych gości, bez problemu przygotujecie to smakowite ciasto. Sprawdźcie, z czym można podać tartę oraz jak przechowywać ten domowy wypiek.

Z czym zrobić kruchą tartę? Podpowiadamy

Krucha tarta świetnie smakuje z owocami, a także z samodzielnie przygotowanym kremem waniliowym lub czekoladowym. Warto również wykorzystać owoce w syropie lub gotową bitą śmietanę.

Z kolei, jeśli chcemy przyrządzić tartę na słono, możemy postawić na warzywa sezonowe, ser lub mięso mielone. Tak przygotowany wypiek można podać na obiad lub kolację.

Jak przechowywać domowe wypieki z ciasta kruchego? Sprawdzony sposób

Wypieki z ciasta kruchego należy owinąć spożywczą folią aluminiową i umieścić w lodówce. W niskiej temperaturze mogą spędzić nawet kilka dni.

Zobacz także: Jak gotować jajka, by nie pękały? Te triki was zaskoczą