Zamknij
domowa konfitura
fot. Shutterstock

Jesień to idealny czas na robienie przetworów. Okazuje się, że jednym z bardziej popularnych jest przepis na konfiturę ze śliwek z dodatkiem rumu. Sprawdźcie, jak ją zrobić krok po kroku.

Deser
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    130 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
1 kg śliwek
500 g cukru
2 łyżki cynamonu
1 kieliszek rumu
1 cytryna

Sposób przygotowania

  1. Śliwki umyć, a następnie przekroić owoce na pół oraz usunąć z nich pestki.
  2. Połówki owoców umieścić w garnku, dodać cukier, cynamon, sok z cytryny oraz rum.
  3. Całość gotować przez około 2 godziny.
  4. Po ostudzeniu przełożyć konfiturę do szczelnie zamykanych słoików.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Domowe przetwory są popularne w kuchni polskiej, dlatego warto dowiedzieć się, z czym można podawać owocową konfiturę oraz jak ją poprawnie przechowywać. Dzięki naszym wypróbowanym trikom kulinarnym przyrządzenie takiego deseru będzie dziecinnie proste.

Co można jeść z konfiturą? Sprawdzone pomysły

Domowa konfitura to smaczny deser, który można przygotować już w kilkanaście minut. Okazuje się, że jest ona smakowitym dodatkiem do różnego rodzaju pieczywa, naleśników, gofrów, a nawet herbaty. Konfiturę żurawinową lub śliwkową można połączyć także z pieczonym czy gotowanym mięsem.

Jak przechowywać konfitury? Podpowiadamy

Konfitury oraz dżemy powinny być przechowywane w miejscu, gdzie temperatura wynosi nie więcej niż 10 stopni Celsjusza. Doskonałym miejscem na te przetwory okaże się więc domowa spiżarnia lub piwnica. Po otwarciu słoika z konfiturą powinniśmy umieścić go w lodówce. W takich warunkach może spędzić nawet 5 dni.

Zobacz także: Jak przywrócić świeżość zwiędłej sałacie? Poznajcie sprawdzony trik