Zamknij
kalafior
fot. Shutterstock

Kalafior w cieście można przygotować w kilkanaście minut, dlatego świetnie sprawdzi się jako zdrowa przekąska na imprezę lub wieczór filmowy. Sprawdźcie, jak wykonać ten prosty przepis krok po kroku.

Przekąski
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
1 kalafior
1 łyżeczka cukru
100 ml oleju
2 jajka
100 g mąki pszennej
3 łyżki mleka
0,5 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania

  1. W dużej misce należy umieścić jajka, mleko, mąkę oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  2. Kalafior umyć i podzielić na różyczki.
  3. Zagotować wodę, dodać cukier i dokładnie wymieszać.
  4. Do wody wrzucić różyczki i gotować około 4 minut. Po tym czasie dokładnie odsączyć.
  5. Różyczki kalafiora zanurzać we wcześniej przygotowanym cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Kalafior w swoim składzie ma wiele witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Warto wprowadzić go do swojej diety. Osoby, które dbają o linię, również się ucieszą, ponieważ to warzywo ma mało kalorii i często polecane jest osobom będącym na diecie. Sprawdźcie, co można z niego zrobić oraz jak poprawnie przechowywać kalafiora w cieście.

Co zrobić z kalafiora? Sprawdzone przepisy

Z kalafiora można przyrządzić wiele smacznych dań. Okazuje się, że sprawdzi się on w formie zapiekanki z dodatkiem sera lub kaszy, a nawet pod postacią kremowej zupy. Warto także pokusić się o przygotowanie z tego warzywa kotletów. 

Wykonanie większości dań z kalafiora wymaga tylko wcześniejszego ugotowania go w osolonej wodzie. Cały proces jest więc prosty i nie zajmuje zbyt dużo czasu.

Jak przechowywać kalafior w cieście? Podpowiadamy

Gotowy kalafior powinno się przełożyć do hermetycznie zamykanego pojemnika i umieścić w lodówce. Dzięki temu zapach warzywa nie rozejdzie się po całej chłodziarce, a przekąska zachowa świeżość nawet na 4 dni.

Zobacz także: Co zrobić, jeżeli sernik na zimno nie stężał? Podpowiadamy