Oceń
Grzyby w śmietanie zrobicie w kilkadziesiąt minut. To proste i smaczne danie, które doskonale będzie współgrać z makaronem, kaszą czy ryżem. Wypróbujcie nasz sprawdzony przepis.
- kuchnia
Inna
-
Czas przyg.
40 min
- Dla ilu osób
dla 4 osób
Składniki
Składnik |
---|
2 kg grzybów |
3 cebule |
4 łyżki masła |
350 ml śmietany |
1 łyżeczka soli |
1 łyżeczka pieprzu |
natka pieruszki |
3 ząbki czosnku |
Sposób przygotowania
- Cebulę obrać oraz pokroić w drobną kostkę. Całość zeszklić na patelni.
- Grzyby dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Wrzucić na patelnię. Smażyć około 15 minut. Następnie dodać posiekany tymianek.
- Na patelnię wlać śmietanę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Jesień to idealna pora na grzybobranie. W lesie znajdziemy wiele pięknych okazów grzybów, z których można przyrządzić smaczne i zdrowe dania. Sprawdźcie, co można zrobić z darów lasu oraz jak je poprawnie przechowywać, aby jak najdłużej cieszyły swoim smakiem.
Co zrobić z grzybów? Sprawdzone przepisy
Z dodatkiem grzybów można wykonać wiele dań. Mogą to być zapiekanki, makaron, a nawet duszone mięso czy pizza. Zebrane w lesie grzyby można zapiekać, smażyć, dusić, marynować, a także gotować. Wszystko zależy od naszych kulinarnych umiejętności.
Jak przechowywać grzyby? Podpowiadamy
Grzyby wymagają przechowywania w niskiej temperaturze, dlatego, jeśli zależy nam na zachowaniu ich świeżości na dłużej, warto umieścić je w lodówce. W chłodziarce mogą spędzić nawet kilka dni.
Zobacz także: Jak smażyć bez pryskającego tłuszczu? Mamy na to sprawdzone triki
Ocen artykuł