Zamknij
grzyby w śmietanie
fot. Shutterstock

Grzyby w śmietanie zrobicie w kilkadziesiąt minut. To proste i smaczne danie, które doskonale będzie współgrać z makaronem, kaszą czy ryżem. Wypróbujcie nasz sprawdzony przepis.

Obiad
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    40 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
2 kg grzybów
3 cebule
4 łyżki masła
350 ml śmietany
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
natka pieruszki
3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obrać oraz pokroić w drobną kostkę. Całość zeszklić na patelni.
  2. Grzyby dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Wrzucić na patelnię. Smażyć około 15 minut. Następnie dodać posiekany tymianek.
  3. Na patelnię wlać śmietanę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jesień to idealna pora na grzybobranie. W lesie znajdziemy wiele pięknych okazów grzybów, z których można przyrządzić smaczne i zdrowe dania. Sprawdźcie, co można zrobić z darów lasu oraz jak je poprawnie przechowywać, aby jak najdłużej cieszyły swoim smakiem.

Co zrobić z grzybów? Sprawdzone przepisy

Z dodatkiem grzybów można wykonać wiele dań. Mogą to być zapiekanki, makaron, a nawet duszone mięso czy pizza. Zebrane w lesie grzyby można zapiekać, smażyć, dusić, marynować, a także gotować. Wszystko zależy od naszych kulinarnych umiejętności.

Jak przechowywać grzyby? Podpowiadamy

Grzyby wymagają przechowywania w niskiej temperaturze, dlatego, jeśli zależy nam na zachowaniu ich świeżości na dłużej, warto umieścić je w lodówce. W chłodziarce mogą spędzić nawet kilka dni.

Zobacz także: Jak smażyć bez pryskającego tłuszczu? Mamy na to sprawdzone triki