Zamknij
drożdżówki z porzeczkami
fot. Shutterstock

Pyszne i pachnące drożdżówki to smaczny deser, który można podać nie tylko do kawy. Sprawdzą się one jako smaczna przekąska w ciągu dnia lub smaczne śniadanie.

Deser
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    90 min

  • Dla ilu osób

    dla 12 osób

Składniki

Składnik
500 g mąki tortowej
200 ml mleka
50 g drożdży
8 łyżek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
125 g margaryny
300 g porzeczek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka

Sposób przygotowania

  1. Do dużej miski wsypać mąkę.
  2. W szklance odmierzyć 100 ml mleka i dodać drożdże, łyżkę cukru oraz 3 łyżki mąki. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wlać rozczyn do mąki.
  3. Do miski dodać resztę mleka, jajko, rozpuszczoną margarynę oraz cukier. Całość wymieszać, zagnieść i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
  4. Porzeczki zerwać z szypułek i opłukać pod zimną wodą.
  5. Ciasto podzielić na 12 części i uformować w niewielkie placki.
  6. Do małej miseczki wsypać porzeczki, dodać dwie łyżki cukru oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość dokładnie wymieszać.
  7. Porzeczki przełożyć na placki, a ich brzegi lekko zawinąć do środka, aby owoce nie wypadły.
  8. Małe bułeczki wyłożyć na formę do pieczenia. Wierzch każdej drożdżówki posmarować rozbełtanym jajkiem.
  9. Bułki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Klasyczne bułeczki drożdżowe można serwować na śniadanie, kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Warto dowiedzieć się, jak wykonać prosty przepis na tego typu deser z dodatkiem owoców sezonowych. Sprawdźcie, z czym można przygotować drożdżówki oraz jak je przechowywać.

Z czym przygotować niewielkie drożdżówki? Podpowiadamy

Przepis na drożdżówki jest uniwersalny, dlatego można wykorzystać go do przyrządzenia deseru z różnymi owocami. Latem warto postawić na te sezonowe, np. truskawki, maliny, jagody, poziomki czy jeżyny.

Malutkie bułeczki drożdżowe warto przygotować również z polewą czekoladową, kokosową, a nawet waniliową. Fani tradycyjnych smaków z pewnością postawią na ponadczasowy lukier.

Jak przechowywać drożdżówki? Sprawdzone sposoby

Gotowe bułeczki warto przechowywać w hermetycznie zamykanym pojemniku. Dzięki temu nie uschną i będą świeże nawet przez kilka dni. Jeśli nie posiadacie takiego pudełka, możecie wykorzystać pergamin lub papierowe woreczki.

Zobacz także: Jak otworzyć mocno zakręcony słoik? Poznaj proste triki bez używania siły