Zamknij
domowy twaróg
fot. Shutterstock

Robiąc domowy twaróg, będziemy mieć pewność, że nie ma on w swoim składzie żadnych szkodliwych substancji. Okazuje się, że samodzielne przyrządzenie takiego twarogu jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Sprawdźcie nasz przepis krok po kroku.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    140 min

  • Dla ilu osób

    dla 5 osób

Składniki

Składnik
2 l zsiadłego mleka

Sposób przygotowania

  1. Zsiadłe mleko przełożyć do garnka. Całość delikatnie podgrzewać przez 30 minut do około 38 stopni Celsjusza.
  2. Garnek zdjąć z palnika i odstawić do wystudzenia na około 2 godziny.
  3. Kawałeczki skrzepu przełożyć do chusty serowarskiej. Ułożyć na sitku, aby nadmiar wody ociekł.
  4. Po kilkunastu minutach można wyjąć gotowy ser z chusty.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jeśli chcecie przygotować smaczny domowy twaróg, koniecznie sięgnijcie po tradycyjny przepis, do którego potrzebujecie tylko jednego składnika. Zsiadłe mleko jest niedrogie i łatwo dostępne, a z 2 l tego płynu wychodzi aż 0,5 kg miękkiego twarogu.

Do czego wykorzystać domowy twaróg? Podpowiadamy

Domowy twaróg można jeść z dodatkiem dżemu, soli czy ze świeżymi owocami. Serek tego typu można także wykorzystać do przełożenia tortów czy niewielkich babeczek. Twarogiem można posmarować kanapki, a także podawać z dodatkiem świeżej rzodkiewki czy szczypiorku.

Jak przechowywać domowy twaróg?

Domowy twaróg należy przechowywać w hermetycznie zamykanym pojemniku w lodówce. W niskiej temperaturze może spędzić nawet 4 dni.

Zobacz także: Karmelowe frappuccino idealne na upały. Napój według przepisu z TikToka ma tylko 50 kcal

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?