Zamknij
tort lodowy
fot. Shutterstock

Domowy tort lodowy to prawdziwy hit, jeśli chodzi o letnie desery. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste i szybkie. Zrobicie go z łatwo dostępnych składników, które znajdziecie w każdym sklepie. Warto wypróbować tę prostą recepturę, ponieważ efekt zachwyci smakiem każdego.

Deser
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    400 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
400 g mrożonych owoców leśnych
1,5 puszki mleka skondensowanego
450 ml śmietanki kremówki 36%
1 łyżka cukru

Sposób przygotowania

  1. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią spożywczą.
  2. Mrożone owoce przełożyć do dużego garnka, zasypać je cukrem. Postawić na palniku. Całość gotować tak długo, by owoce puściły sok. Ostudzić, a następnie miksować do uzyskania jednolitej masy.
  3. W drugiej misce umieścić mleko skondensowane oraz śmietanę. Ubić aż do momentu powstania gęstego kremu. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać owoce i ponownie zmiksować. Przełożyć do tortownicy. Na wierzchu położyć sam krem.
  4. Gotowy tort wstawić do zamrażarki na około 9 godzin. Po tym czasie tort będzie miał idealną konsystencję do krojenia.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Lodowy tort to prawdziwy hit podczas dużych upałów. Wykonanie wcale nie jest trudne, jednak należy trochę poczekać, aż całość odpowiednio się zmrozi. Warstwa lodowa z dodatkiem słodkiego mleka skondensowanego oraz mrożonych owoców będzie prawdziwym połączeniem idealnym. Jeśli więc szukacie interesującego przepisu na deser, koniecznie postawcie na tę recepturę. Dodatkowo dowiedzcie się, z czym jeszcze można przygotować lodowy tort oraz jak poprawnie go przechowywać.

 Z czym przygotować tort lodowy? Podpowiadamy

Przyrządzenie tortu lodowego jest dziecinnie proste i można do tego użyć śmietanki kremówki, mleka skondensowanego, mrożonych owoców, a nawet gotowych lodów. Jeśli zdecydujemy się na wybór tej ostatniej opcji, całość zrobimy w kilkanaście minut.

Jak przechowywać tort lodowy? Sprawdzony sposób

Tort lodowy domowej roboty należy przechowywać w lodówce. W niskiej temperaturze może spędzić nawet kilka dni. Warto jednak pamiętać o jego odpowiednim zabezpieczeniu. Hermetycznie zamykane pudełko będzie idealne do przechowywania tego typu deseru. Dzięki szczelnej pokrywce, lody nie przejdą zapachami innych potraw z lodówki.

Zobacz także: Co dodawać do wody w czasie upałów? Te produkty dodatkowo was orzeźwią