Zamknij
domowe powidła
fot. Shutterstock

Domowe przetwory są popularne szczególnie jesienią. To właśnie w tym czasie robi się najwięcej nalewek, dżemów czy syropów. Warto także przyrządzić pyszne powidła śliwkowe. Sprawdźcie naszą recepturę krok po kroku.

Deser
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    300 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
2 kg śliwek
200 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Śliwki umyć, a następnie wydrylować.
  2. Owoce umieścić w garnku, w którym będą się gotować. Całość zasypać białym cukrem. Mieszać co jakiś czas drewnianą łyżką.
  3. Gotować na małym ogniu około 4 godzin.
  4. Kiedy powidła już ostygną, można przełożyć je do słoików.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Domowe przetwory przygotowywane z naturalnych produktów bogate są w witaminy oraz minerały, które pozytywnie wpływają na pracę naszego organizmu. Jesienią warto poznać prosty przepis na powidła śliwkowe, który wykonacie z dwóch składników. Sprawdźcie, z czego można zrobić powidła oraz jak je poprawnie przechowywać.

Z czego zrobić powidła? Sprawdzone przepisy

Domowe powidła przyrządza się najczęściej ze śliwek węgierek lub renklod. Okazuje się jednak, że deser tego typu można przygotować również z moreli, brzoskwiń, aronii, gruszek, wiśni, a nawet cebuli.

Jeśli zależy nam na tym, by powidła były jeszcze smaczniejsze, podczas gotowania można dodać do nich odrobinę cynamonu czy goździków.

Jak przechowywać domowe powidła? Podpowiadamy

Doskonałym miejscem do przechowywania powideł jest domowa spiżarnia lub zimna piwnica. W takich nienasłonecznionych warunkach domowy wyrób może spędzić nawet kilka miesięcy.

Zobacz także: Co zrobić, gdy ziemniaki zaczynają kipieć? Mamy na to sprawdzone triki