Zamknij
krówki domowe ciągutki
fot. Shutterstock

Przygotowanie domowych krówek jest dziecinnie proste i nie zajmie wam zbyt dużo czasu. Sprawdźcie, jak to zrobić w kilku krokach i cieszcie się smakiem z dzieciństwa.

Deser
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
2 szklanki mleka
2 szklanki cukru
100 g masła
15 g cukru waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Do małego garnka wrzucić masło, wlać mleko oraz wsypać cukier biały oraz waniliowy. Całość podgrzewać do momentu połączenia się składników i uzyskania brązowego koloru masy.
  2. Gotową masę przelać do pojemnika, w którym przygotowujemy lód. Dzięki temu uzyskamy równe kostki. Kiedy całość zastygnie będzie można ją wyjąć.
  3. Każdą z krówek można owinąć pergaminem.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Krówki to prawdziwy hit wśród słodyczy. W Polsce ten rodzaj wyrobu cukierniczego od lat cieszy się uznaniem konsumentów. Okazuje się, że ich przygotowanie jest dziecinnie proste i wcale nie wymaga specjalnych umiejętności. Sprawdźcie, z czym można zrobić krówki oraz jak je poprawnie przechowywać, by jak najdłużej cieszyły swoim smakiem.

Z czym zrobić krówki? Sprawdzone przepisy

Oryginalnie krówki wytwarza się z mleka, cukru oraz masła. Okazuje się jednak, że można dodać do nich jeszcze inne składniki. Mogą to być pokrojone drobno rodzynki, zmielone orzechy, a nawet kakao - w zależności od tego, jaki smak chcemy uzyskać.

W ostatnim czasie popularne stały się ciągutki o smaku słonego karmelu. Wtedy do podstawowych składników należy dosypać odrobinę soli, dzięki temu nabiorą charakterystycznego posmaku.

Jak przechowywać domowe krówki? Podpowiadamy

Gotowe krówki powinny być przechowywane w suchym i chłodnym miejscu. Najlepiej każdy kwadracik zapakować w pergamin i umieścić w hermetycznie zamykanym pojemniku. Dzięki temu ciągutki będą nadawać się do spożycia nawet przez kilka miesięcy.

Zobacz także: Co zrobić, by mięso było kruche? Jest na to kilka sprawdzonych trików