Zamknij
domowa śliwówka
fot. Shutterstock

Domowa śliwówka to smaczny alkohol, do którego wykonania nie potrzeba specjalnych umiejętności czy sprzętu. Sprawdźcie, jak zrobić idealną nalewkę na jesień i zimę.

Przekąski
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
1 kg śliwek
2 szklanki wódki
2 szklanki spirytusu
2 szklanki cukru

Sposób przygotowania

  1. Śliwki dokładnie umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki.
  2. Owoce przełożyć do słoika, zalać wódką oraz spirytusem.
  3. Słoiki szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 5 tygodni. Co 3 dni należy potrząsnąć słoikiem.
  4. Po upływie kilku tygodni dodać do owoców cukier. Odstawić na miesiąc.
  5. Kiedy alkohol już przegryzie owoce, płyn należy przelać do butelek i odstawić na 4 miesiące.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

W okresie jesiennym przyrządzanie domowych nalewek jest popularne. Warto podjąć wyzwanie i przygotować taki napój samodzielnie. Okazuje się, że z wykonaniem przepisu poradzi sobie każdy. Sprawdźcie, co dodać do nalewki, aby była jeszcze smaczniejsza oraz jak ją przechowywać.

Co dodać do domowej nalewki? Podpowiadamy

Domowe nalewki to nie tylko owoce połączone z cukrem, wódką oraz spirytusem. Do tego alkoholu można także dodać laskę wanilii, goździki, miód, cynamon, skórkę pomarańczową, a nawet syrop klonowy. To właśnie takie produkty sprawią, że całość będzie miała wyjątkowy smak oraz intensywny aromat.

Jak przechowywać gotowe nalewki? Sprawdzone sposoby

Nalewki najlepiej przechowywać w ciemnym miejscu, do którego nie sięgają promienie słoneczne. Ważne by butelki z nalewkami były szczelnie zamknięte.

Zobacz także: Jak nalewać mleko z kartonu? Do tej pory robiliście to źle