Zamknij
dynia
fot. Shutterstock

Sezon na dynie trwa od września do listopada. Jest więc to idealny czas na przyrządzenie zdrowych i smacznych chipsów. Sprawdźcie, jak je zrobić.

Przekąski
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    40 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
1 średnia dynia
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Dynię dokładnie umyć i przekroić na pół.
  2. Pokroić warzywo na drobne plasterki przy pomocy szatkownicy.
  3. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i na nim ułożyć kawałki dyni.
  4. Chipsy z dyni posypać przyprawami oraz polać oliwą z oliwek.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jeśli szukacie zdrowej i smacznej przekąski, koniecznie wypróbujcie nasz sprawdzony przepis na chipsy dyniowe. To prawdziwy hit jesieni. Dowiedzcie się, z czym podawać gotową przekąskę oraz jak ją poprawnie przechowywać, aby jak najdłużej cieszyć się jej smakiem i aromatem.

Z czym podawać chipsy dyniowe? Sprawdzone sposoby

Domowe chipsy dyniowe można podawać z różnymi sosami lub przyprawami. Doskonale sprawdzi się do tego sos czosnkowy, jogurtowy, a nawet musztardowy. Przed pieczeniem można dodać do chipsów pieprz, sól, tymianek, cząber czy rozmaryn.

Jak przechowywać chipsy z dyni? Podpowiadamy

Gotowe chipsy z dyni należy dokładnie ostudzić. Kiedy już to zrobimy, należy umieścić je w hermetycznie zamykanym pojemniku, a następne odstawić do lodówki. W niskiej temperaturze zachowają świeżość nawet przez tydzień.

Zobacz także: Jak obrać imbir? Ten prosty trik was zaskoczy