Zamknij
chipsy makaronowe
fot. Shutterstock

Chipsy makaronowe są w ostatnim czasie prawdziwym hitem. Sprawdźcie, jak przygotować szybką i smaczną przekąskę.

Obiad
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
0,5 opakowania makaronu penne
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka czerwonej papryki
1 łyżka oliwy z oliwek
60 g startego parmezanu

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotować w wodzie i ostudzić.
  2. Chłodny makaron przełożyć do miski i wymieszać z oliwą, parmezanem oraz resztą przypraw.
  3. Tak doprawiony makaron należy piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 6 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jeśli nie jesteście fanami klasycznych chipsów, koniecznie wypróbujcie wersję przygotowaną z makaronu. To prawdziwy hit ostatnich dni. Sprawdźcie, z czym podawać takie chipsy oraz jak je poprawnie przechowywać.

Z czym podawać chipsy z makaronu? Podpowiadamy

Takie domowe chipsy z makaronu można podawać jedynie oprószone startym serem lub z dodatkiem smacznych sosów. Do chipsów pasuje dip czosnkowy, serowy, koperkowy, a nawet barbecue.

Jak przechowywać chipsy z makaronu? Sprawdzony sposób

Chipsy z makaronu warto zjeść, kiedy są jeszcze ciepłe. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, należy przełożyć je do hermetycznie zamykanego pojemnika i umieścić w lodówce. W niskiej temperaturze mogą spędzić maksymalnie jeden dzień.

Zobacz także: Jak przywrócić świeżość zwiędłej sałacie? Poznajcie sprawdzony trik