Zamknij
Chicken lollipops
fot. Shutterstock

Chicken lollipops to hit, który do Polski przywędrował prosto z USA. To szybkie danie świetnie sprawdzi się podczas każdego spotkania towarzyskiego. Zobacz, jak je przygotować.

Imprezy i święta
  • kuchnia

    Kuchnia amerykańska

  • Czas przyg.

    50 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
1kg skrzydełek z kurczaka
1 łyżka papryki w proszku
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsnej potrawy należy rozpocząć od przecięcia skrzydełek na pół i zsunięcia mięsa na dół.
  2. W dużej misce należy wymieszać paprykę w proszku, czosnek, pieprz, sól oraz olej.
  3. Lizaki umieścić w misce z marynatą. Powinny spędzić tam około godziny.
  4. Po tym czasie należy wyjąć mięso z miski i górę każdego owinąć folią aluminiową.
  5. Grillować po około 6 minut z każdej strony.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jeśli szukacie nietuzinkowej przekąski na grilla, koniecznie wypróbujcie przepis na mięsne lizaki. Ta zagraniczna receptura przypadanie do gustu tym, którzy lubią pieczone mięso z dodatkiem aromatycznych przypraw. Dodatkowo warto również wspomnieć, że takie danie jest dziecinnie proste w przygotowaniu i nie wymaga trudno dostępnych składników. Sprawdźcie, z czym można podawać chicken lollipops oraz jak je przechowywać.

Z czym podawać chicken lollipops? Podpowiadamy

Chicken lollipops można podawać z ketchupem, sosem czosnkowym czy nawet sosem tzatziki. Oczywiście osoby, które chcą potraktować to danie jako obiad, mogą dodać do niego pieczone ziemniaki lub sałatkę grecką. Wtedy całość będzie pożywna i zaspokoi większy głód.

Jak przechowywać chicken lollipops? Sprawdzony sposób

Nieupieczone chicken lollipops powinny być przechowywane w hermetycznie zamykanym pudełku w marynacie. Tak zabezpieczone należy włożyć do lodówki. W niskiej temperaturze mogą spędzić nawet 3 dni. Jeśli zostały już zgrillowane, należy również przełożyć je do zamykanego pojemnika i umieścić w chłodziarce.

Zobacz także: Jak smażyć bez pryskającego tłuszczu? Mamy na to sprawdzone triki