Zamknij
bułki pszenne
fot. Shutterstock

Bułki pszenne są proste w przygotowaniu, a do tego niesamowicie smaczne. Można je podawać na śniadanie, kolację lub szybką przekąskę w ciągu dnia. Sprawdźcie, jak je zrobić krok po kroku.

Śniadanie
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    110 min

  • Dla ilu osób

    dla 12 osób

Składniki

Składnik
520 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
250 ml wody
1 jajko
80 g masła
0,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  1. W dużej misce umieścić rozkruszone drożdże, cukier, jajko, masło, mąkę, sól oraz wodę. Całość wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na około 70 minut.
  2. Po tym czasie całość ponownie wymieszać i podzielić na 12 małych kulek. Bułeczki odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  3. Wyrośnięte bułki umieścić w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza i piec przez około 20 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Przygotowanie bułek pszennych jest dziecinnie proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Kiedy już poznacie przepis, sprawdźcie, z czym można je podawać oraz jak przechowywać, by jak najdłużej cieszyły swoim smakiem i aromatem.

Z czym podawać bułki pszenne? Sprawdzone przepisy

Domowe bułki pszenne będą znakomicie smakować z dodatkiem masła. Można przygotować z nich również kanapki na śniadanie lub kolację. Z sałatą, żółtym serem oraz szynką zachwycą niejedno podniebienie. Ten domowy wypiek można również podgrzać i podawać w formie małych zapiekanek z salami i serem gouda.

Jak przechowywać domowe pieczywo? Podpowiadamy

Domowe pieczywo powinno się zjeść od razu po przygotowaniu. Jeśli jednak upiekliśmy go zbyt dużo, można je przechować kilka dni. Pieczywo warto umieścić w hermetycznie zamykanym pojemniku. Dzięki temu szybko nie wyschnie i nie przejdzie zapachami innych produktów spożywczych.

Zobacz także: Jak smażyć bez pryskającego tłuszczu? Mamy na to sprawdzone triki