Zamknij
boczek
fot. Shutterstock

Przyrządzenie domowej wędliny stało się w ostatnim czasie popularne. Boczek gotowany w łupinach cebuli to prosty przepis, z którym poradzi sobie każdy, nawet najmniej wprawny kucharz. Sprawdźcie, jak przyrządzić aromatyczny i smaczny boczek w kilku krokach.

Obiad
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przygotowania Czas przyg.

    120 min

  • Dla ilu osób

    dla 15 osób

Składniki

Składnik
1 kg boczku
2 cebule
12 ząbków czosnku
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżecza soli
4 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka papryki
1 l wody

Sposób przygotowania

  1. Dwie cebule obrać z łupin. Następnie przeciąć na pół.
  2. Ząbki czosnku obrać i pokroić.
  3. Na dno garnka wrzucić pokrojone cebule oraz łupiny. Dodać czosnek, a także pozostałe przyprawy.
  4. Całość zalać wodą. Kiedy wywar zacznie się gotować, włożyć boczek. Dodać tyle wody, aby przykryła mięso.
  5. Boczek gotować około półtorej godziny. Po tym czasie mięso wyjąć i dokładnie wysuszyć.
  6. Wystudzony boczek owinąć w folię i wstawić do lodówki.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Boczek gotowany w łupinach cebuli to prawdziwy hit w ostatnim czasie. Sprawdzi się jako samodzielne danie, ale również jako dodatek do kanapek. Taka wędlina przygotowana samodzielnie z pewnością będzie znacznie zdrowszą i smaczniejszą opcją niż jej sklepowa wersja.

Jak zrobić domową wędlinę? Sprawdzone triki

Prosty i szybki przepis podbił kubki smakowe wielu osób. Okazje się, że samodzielnie można przygotować nie tylko boczek. Gotowany schab czy pieczone mięso z kurczaka również sprawdzą się, kiedy będziemy chcieli przyrządzić smaczny posiłek.

Wędlina przygotowana w domu z pewnością ma znacznie lepszy skład niż ta kupiona w sklepie. Niestety jej termin ważności jest dość krótki. Wszystko przez brak substancji konserwujących.

Jak przechowywać wędlinę w domu? Podpowiadamy

Wędlinę należy przechowywać w lodówce. Powinna ona zostać wcześniej owinięta pergaminem lub umieszczona w hermetycznie zamykanym pojemniku. Wtedy nie uschnie i będzie nadawać się do spożycia nawet przez tydzień.

Zobacz także: Jak kroić cebulę, żeby nie płakać? Mamy na to kilka sprawdzonych trików

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?