Zamknij
biszkopt
fot. Shutterstock

Biszkopt może wydawać się trudnym do przyrządzenia ciastem. Okazuje się jednak, że jeśli poznamy sprawdzoną recepturę na ten wypiek, zawsze wyjdzie nam idealnie. Sprawdźcie, jak przygotować biszkopt rzucany.

Deser
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Żółtka oddzielić od białek.
  2. Białka ubić na sztywną pianę w dużej misce. Następnie dodać cukier. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
  3. Do miski dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Do składników w naczyniu dosypać mąkę. Ponownie wymieszać.
  4. Przygotowane ciasto przelać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 40 minut.
  5. Biszkopt wyjąć z piekarnika i razem z blachą upuścić na podłogę z wysokości 50 cm.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Biszkopt to szybkie w przygotowaniu ciasto, z którym poradzi sobie każdy, nawet ten, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem. Sprawdźcie, jak je przyrządzić oraz jak przechować, aby zachowało swój aromat oraz smak.

Jak przygotować smaczny biszkopt? Podpowiadamy

Jeśli zależy nam na przygotowaniu perfekcyjnego biszkoptu, powinniśmy pamiętać, aby jajka, które będziemy wykorzystywać w przepisie miały temperaturę pokojową. Warto również wspomnieć o mące, ją należy przesiać dwukrotnie - wtedy biszkopt po upieczeniu będzie puszysty.

Jak przechowywać biszkopt? Sprawdzony sposób

Biszkopt szybko wysycha, dlatego po upieczeniu warto owinąć go folią spożywczą i umieścić w lodówce. W niskiej temperaturze może spędzić nawet tydzień. Należy pamiętać o tym, że ciasta tego typu pochłaniają zapachy innych produktów z lodówki, dlatego ważne jest to, by w jego pobliżu nie znajdowało się jedzenie o silnym aromacie.

Zobacz także: Jak przywrócić świeżość zwiędłej sałacie? Poznajcie sprawdzony trik