Zamknij
langosz
fot. Shutterstock

Langosz to smaczny placek przyrządzany na drożdżach. Smaży się go na tłuszczu i najczęściej podaje z serem oraz śmietaną. Sprawdźcie, jak zrobić takie danie krok po kroku.

Przekąski
  • kuchnia

    Kuchnia węgierska

  • Czas przyg.

    80 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
2,5 szklanki mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
250 ml mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Do dużej miski wlać ciepłe mleko i dodać drożdże. Całość wymieszać do połączenia się składników.
  2. Do naczynia dodać mąkę, sól oraz cukier. Wszystkie składniki ponownie wymieszać.
  3. Miskę przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
  4. Po tym czasie podzielić ciasto na 6 równych kawałków.
  5. Placki ułożyć na natłuszczonej blaszce i odstawić do wyrastania na 20 minut.
  6. Na patelnię nalać olej i rozpocząć smażenie placków - z każdej strony po około 4 minuty.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Langosz to specjalność kuchni węgierskiej. Głównymi składnikami tego pysznego placka są drożdże, mąka pszenna, cukier, sól, a także olej. Z przygotowaniem tego pysznego dania poradzi sobie każdy. Sprawdźcie, z czym podawać langosze oraz jak je przechowywać.

Z czym podawać langosz? Podpowiadamy

Domowe langosze powinno się podawać ze śmietaną i startym serem. Tradycyjną potrawę węgierską można serwować również z gulaszem mięsnym oraz warzywnym. Drożdżowy placek doskonale będzie współgrać ze skwarkami, pieczarkami czy papryką.

Jak przechowywać langosze? Sprawdzony sposób

Gotowe langosze powinny zostać umieszczone w lodówce w hermetycznie zamykanym pojemniku. W takich warunkach mogą spędzić nawet 4 dni.

Zobacz także: Jak przecedzić makaron bez durszlaka? Znamy kilka sprawdzonych trików