Pączki
fot. Shutterstock

Te pączki w wersji fit mogą być alternatywą dla tych tradycyjnych. Zrobisz je z… marchewki.

W tłusty czwartek możemy przymknąć oko na dodatkowe kalorie i sięgnąć po przepisy na różne smakołyki. Wiele osób nie wyobraża sobie tego dnia bez zjedzenia pączka. Te apetyczne wypieki serwujemy w różnych wariantach. Z posypką, lukrem czy cukrem pudrem – w każdym wydaniu smakują wybornie. Dziś zdradzimy ci recepturę na nieco inne pączki z dodatkiem marchewki.

Propozycja na tłusty czwartek: pączki z marchewki

Jeżeli znudziły ci się pączki w klasycznym wydaniu, sięgnij po przepis na pączki z marchewki. Takie wypieki są równie smaczne, jak te tradycyjne, a jednocześnie mniej tłuste. Nie smażymy ich bowiem na głębokim oleju, ale przyrządzamy w piekarniku. Aby podkreślić ich smak, warto dodać do nich szczyptę aromatycznego cynamonu.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    120 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
5 niedużych marchewek
250 g mąki bezglutenowej
1 jajko
0,5 szklanki ksylitolu
szczypta cynamonu
kilka kropli aromatu waniliowego
1 łyżeczka drożdży instant
50 ml ciepłego mleka
50 g masła

Sposób przygotowania

  1. Do mleka wsypujemy drożdże i wszystko odstawiamy.
  2. Masło rozpuszczamy w rondelku.
  3. Ugotowane marchewki blendujemy.
  4. Do dużego naczynia wlewamy puree z marchewek i masło.
  5. Dodajemy do tego drożdże, ksylitol, cynamon, aromat waniliowy i jajko.
  6. Wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto.
  7. Następnie umieszczamy je w ciepłym miejscu na ok. 45 minut.
  8. Ciasto wałkujemy na średniej grubości placek.
  9. Następnie wycinamy w nim kółka za pomocą szklanki.
  10. Układamy je na formie do pieczenia i czekamy ok. godzinę, aż wyrosną.
  11. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut, aż nabiorą rumianego koloru.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jak serwować pączki z marchewki?

Pączki w takiej odsłonie są niezwykle lekkie i puszyste. Z pewnością będą miłą kulinarną niespodzianką w tłusty czwartek dla wszystkich twoich domowników i gości. Doskonale smakują w połączeniu z aromatyczną herbatą lub kawą. Aby dłużej zachowały swoją świeżość, najlepiej przechowywać je w szczelnie zamykanej papierowej torebce.

Zobacz także: Najlepszy lukier do pączków. Wystarczy, że dodasz ten składnik

loader