Oceń
Te pączki w wersji fit mogą być alternatywą dla tych tradycyjnych. Zrobisz je z… marchewki.
W tłusty czwartek możemy przymknąć oko na dodatkowe kalorie i sięgnąć po przepisy na różne smakołyki. Wiele osób nie wyobraża sobie tego dnia bez zjedzenia pączka. Te apetyczne wypieki serwujemy w różnych wariantach. Z posypką, lukrem czy cukrem pudrem – w każdym wydaniu smakują wybornie. Dziś zdradzimy ci recepturę na nieco inne pączki z dodatkiem marchewki.
Propozycja na tłusty czwartek: pączki z marchewki
Jeżeli znudziły ci się pączki w klasycznym wydaniu, sięgnij po przepis na pączki z marchewki. Takie wypieki są równie smaczne, jak te tradycyjne, a jednocześnie mniej tłuste. Nie smażymy ich bowiem na głębokim oleju, ale przyrządzamy w piekarniku. Aby podkreślić ich smak, warto dodać do nich szczyptę aromatycznego cynamonu.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
120 min
- Dla ilu osób
dla 8 osób
Składniki
Składnik |
---|
5 niedużych marchewek |
250 g mąki bezglutenowej |
1 jajko |
0,5 szklanki ksylitolu |
szczypta cynamonu |
kilka kropli aromatu waniliowego |
1 łyżeczka drożdży instant |
50 ml ciepłego mleka |
50 g masła |
Sposób przygotowania
- Do mleka wsypujemy drożdże i wszystko odstawiamy.
- Masło rozpuszczamy w rondelku.
- Ugotowane marchewki blendujemy.
- Do dużego naczynia wlewamy puree z marchewek i masło.
- Dodajemy do tego drożdże, ksylitol, cynamon, aromat waniliowy i jajko.
- Wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto.
- Następnie umieszczamy je w ciepłym miejscu na ok. 45 minut.
- Ciasto wałkujemy na średniej grubości placek.
- Następnie wycinamy w nim kółka za pomocą szklanki.
- Układamy je na formie do pieczenia i czekamy ok. godzinę, aż wyrosną.
- Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut, aż nabiorą rumianego koloru.
Jak serwować pączki z marchewki?
Pączki w takiej odsłonie są niezwykle lekkie i puszyste. Z pewnością będą miłą kulinarną niespodzianką w tłusty czwartek dla wszystkich twoich domowników i gości. Doskonale smakują w połączeniu z aromatyczną herbatą lub kawą. Aby dłużej zachowały swoją świeżość, najlepiej przechowywać je w szczelnie zamykanej papierowej torebce.
Zobacz także: Najlepszy lukier do pączków. Wystarczy, że dodasz ten składnik
Ocen artykuł