Oceń
Uszka to idealny dodatek do wigilijnego barszczu. Sprawdź, jak łatwo przyrządzić je z pieczarkami.
Trwa wielkie odliczanie do świąt. Najbliższe dni warto wykorzystać na zaplanowanie bożonarodzeniowego menu. Jednym z popularnych świątecznych przysmaków są uszka. Można przygotować je wiele sposobów np. z leśnymi grzybami lub z kapustą. Dla odmiany farsz warto przyrządzić także z innych składników. Tym razem podpowiemy ci, jak zrobić uszka z dodatkiem pieczarek. W takim wydaniu smakują równie dobrze.
Szukasz kulinarnej inspiracji? Uszka w takim wydaniu będą znikać z talerza błyskawicznie
Wiele osób nie wyobraża sobie smakowitego barszczu bez uszek. Te niewielkie pierożki to obowiązkowa pozycja w świątecznym jadłospisie. Tajemnica ich wyjątkowego smaku tkwi m.in. w wyrobieniu odpowiedniego ciasta, które powinno być elastyczne i gładkie. To sprawi, że uszka nie będą się rozpadać w trakcie gotowania.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
60 min
- Dla ilu osób
dla 4 osób
Składniki
Składnik |
---|
0,5 kg mąki |
300 g pieczarek |
1 marchewka |
1 cebula |
1,5 łyżki masła |
szklanka wody |
tymianek |
rozmaryn |
sól |
pieprz ziołowy |
Sposób przygotowania
- W rondelku rozpuszczamy masło i pozostawiamy do wystygnięcia.
- Pieczarki oczyszczamy i kroimy na malutkie części.
- Z cebuli pozbywamy się łupiny i drobno ją siekamy.
- Marchew obieramy i ścieramy na tarce.
- Warzywa podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju.
- Farsz przyprawiamy do smaku.
- Do miski wsypujemy mąkę oraz szczyptę soli.
- Dodajemy do tego wodę i rozpuszczone masło.
- Z podanych składników wyrabiamy ciasto i wałkujemy je na cienki placek.
- Z ciasta wycinamy równej wielkości kółka za pomocą szklanki.
- Potem nadziewamy je farszem i formujemy z nich kształt uszek.
- Wszystko wrzucamy do garnka wypełnionego gotującą się, osoloną wodą.
- Uszka trzymamy na palniku przez ok. 3 minuty od ich wypłynięcia na wierzch.
Jak serwować uszka z pieczarkami?
Uszka z pieczarkami to kulinarny hit podczas świąt. Możesz serwować je jako samodzielną przekąskę. Doskonale wzbogacą także smak czerwonego barszczu. Sprawdzą się również jako dodatek do kremowej zupy z grzybów. Aby ładnie prezentowały się na świątecznym stole, możesz udekorować je natką pietruszki.
Zobacz także: Uszka piernikowe to idealny świąteczny przysmak. Oto łatwy przepis
Ocen artykuł