Zamknij
Uszka
fot. Shutterstock

Uszka to idealny dodatek do wigilijnego barszczu. Sprawdź, jak łatwo przyrządzić je z pieczarkami.

Trwa wielkie odliczanie do świąt. Najbliższe dni warto wykorzystać na zaplanowanie bożonarodzeniowego menu. Jednym z popularnych świątecznych przysmaków są uszka. Można przygotować je wiele sposobów np. z leśnymi grzybami lub z kapustą. Dla odmiany farsz warto przyrządzić także z innych składników. Tym razem podpowiemy ci, jak zrobić uszka z dodatkiem pieczarek. W takim wydaniu smakują równie dobrze.

Szukasz kulinarnej inspiracji? Uszka w takim wydaniu będą znikać z talerza błyskawicznie

Wiele osób nie wyobraża sobie smakowitego barszczu bez uszek. Te niewielkie pierożki to obowiązkowa pozycja w świątecznym jadłospisie. Tajemnica ich wyjątkowego smaku tkwi m.in. w wyrobieniu odpowiedniego ciasta, które powinno być elastyczne i gładkie. To sprawi, że uszka nie będą się rozpadać w trakcie gotowania.

Przekąski
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
0,5 kg mąki
300 g pieczarek
1 marchewka
1 cebula
1,5 łyżki masła
szklanka wody
tymianek
rozmaryn
sól
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania

  1. W rondelku rozpuszczamy masło i pozostawiamy do wystygnięcia.
  2. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na malutkie części.
  3. Z cebuli pozbywamy się łupiny i drobno ją siekamy.
  4. Marchew obieramy i ścieramy na tarce.
  5. Warzywa podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju.
  6. Farsz przyprawiamy do smaku.
  7. Do miski wsypujemy mąkę oraz szczyptę soli.
  8. Dodajemy do tego wodę i rozpuszczone masło.
  9. Z podanych składników wyrabiamy ciasto i wałkujemy je na cienki placek.
  10. Z ciasta wycinamy równej wielkości kółka za pomocą szklanki.
  11. Potem nadziewamy je farszem i formujemy z nich kształt uszek.
  12. Wszystko wrzucamy do garnka wypełnionego gotującą się, osoloną wodą.
  13. Uszka trzymamy na palniku przez ok. 3 minuty od ich wypłynięcia na wierzch.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jak serwować uszka z pieczarkami?

Uszka z pieczarkami to kulinarny hit podczas świąt. Możesz serwować je jako samodzielną przekąskę. Doskonale wzbogacą także smak czerwonego barszczu. Sprawdzą się również jako dodatek do kremowej zupy z grzybów. Aby ładnie prezentowały się na świątecznym stole, możesz udekorować je natką pietruszki.

Zobacz także: Uszka piernikowe to idealny świąteczny przysmak. Oto łatwy przepis

loader