Oceń
Brakuje ci pomysłu na obiad? Ta zupa miodowa skradnie serca wszystkich domowników. W dodatku jej przyrządzenie jest niezwykle proste.
W zimowe dni warto sięgać po przepisy na odżywcze zupy. Możesz je zrobić z łatwo dostępnych produktów, które na pewno masz w swojej kuchni. Ta na bazie mleka i miodu jest niezwykle delikatna w smaku, a poza tym doskonale wzmocni twoją odporność. I co najważniejsze – nie musisz być mistrzem w gotowaniu. Pyszne danie wyczarujesz z łatwością dosłownie w kilka minut.
Poznaj prosty przepis na zupę miodową
Zupa w takim wydaniu doskonale sprawdzi się na szybki weekendowy obiad dla całej rodziny. Kluczem do jej wyjątkowego smaku jest wysokiej jakości miód, który ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne oraz łagodzi różne dolegliwości żołądkowe. W tym przypadku możesz sięgnąć po ulubiony rodzaj np. lipowy lub gryczany.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
10 min
- Dla ilu osób
dla 3 osób
Składniki
Składnik |
---|
1 litr mleka |
4 łyżki miodu |
1 łyżka masła |
100 g makaronu typu nitki |
2 łyżeczki płatków migdałowych |
opcjonalnie: szczypta cynamonu |
Sposób przygotowania
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Następnie dokładnie go odcedzamy
- Do garnka wlewamy mleko i gotujemy ja na małym ogniu.
- Dodajemy masło oraz miód i wszystko dokładnie mieszamy.
- Zalewamy tym makaron.
- Na koniec zupę posypujemy płatkami migdałowymi.
Jak serwować zupę miodową?
Zupa miodowa jest tak smaczna, że właściwie nie potrzebuje innych dodatków. Niektórzy chętnie jednak spożywają ją z dodatkiem maślanych bułek lub grzanek. Aby ładnie wyglądała na talerzu, możesz udekorować ją także orzechami włoskimi oraz kandyzowaną skórką pomarańczy.
Zobacz także: Jakie zalety zdrowotne ma miód mniszkowy? Dlaczego warto go jeść?
Ocen artykuł