zupa miodowa
fot. Shutterstock

Brakuje ci pomysłu na obiad? Ta zupa miodowa skradnie serca wszystkich domowników. W dodatku jej przyrządzenie jest niezwykle proste.

W zimowe dni warto sięgać po przepisy na odżywcze zupy. Możesz je zrobić z łatwo dostępnych produktów, które na pewno masz w swojej kuchni. Ta na bazie mleka i miodu jest niezwykle delikatna w smaku, a poza tym doskonale wzmocni twoją odporność. I co najważniejsze – nie musisz być mistrzem w gotowaniu. Pyszne danie wyczarujesz z łatwością dosłownie w kilka minut.

Poznaj prosty przepis na zupę miodową

Zupa w takim wydaniu doskonale sprawdzi się na szybki weekendowy obiad dla całej rodziny. Kluczem do jej wyjątkowego smaku jest wysokiej jakości miód, który ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne oraz łagodzi różne dolegliwości żołądkowe. W tym przypadku możesz sięgnąć po ulubiony rodzaj np. lipowy lub gryczany.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    10 min

  • Dla ilu osób

    dla 3 osób

Składniki

Składnik
1 litr mleka
4 łyżki miodu
1 łyżka masła
100 g makaronu typu nitki
2 łyżeczki płatków migdałowych
opcjonalnie: szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Następnie dokładnie go odcedzamy
  3. Do garnka wlewamy mleko i gotujemy ja na małym ogniu.
  4. Dodajemy masło oraz miód i wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Zalewamy tym makaron.
  6. Na koniec zupę posypujemy płatkami migdałowymi.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jak serwować zupę miodową?

Zupa miodowa jest tak smaczna, że właściwie nie potrzebuje innych dodatków. Niektórzy chętnie jednak spożywają ją z dodatkiem maślanych bułek lub grzanek. Aby ładnie wyglądała na talerzu, możesz udekorować ją także orzechami włoskimi oraz kandyzowaną skórką pomarańczy.

Zobacz także: Jakie zalety zdrowotne ma miód mniszkowy? Dlaczego warto go jeść?

loader