Oceń
Oto szybki przepis na domową przyprawę do piernika. Bez problemu zrobisz ją samodzielnie w swojej kuchni.
Do Gwiazdki mamy jeszcze trochę czasu. Aby jednak przygotowania do świąt upłynęły nam w spokojnej, bezstresowej atmosferze, warto rozpocząć je nieco wcześniej. Jeżeli masz w planach samodzielne przyrządzanie bożonarodzeniowych przysmaków, z pewnością przyda ci się ten przepis na domową przyprawę do piernika. Dzięki niej twój wypiek będzie idealny.
Oto prosta receptura na domową przyprawę do piernika
Piernik to jedno z najpopularniejszych świątecznych ciast. Idealnie komponuje się z rozgrzewającą herbatą. Aby zyskał wyjątkowy smak i aromat, często sięgamy po gotowe mieszanki korzennych przypraw dostępne w sklepach. Możemy je równie dobrze przyrządzić w swojej kuchni według bardzo prostej receptury.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
20 min
- Dla ilu osób
dla 1 osoby
Składniki
Składnik |
---|
2 łyżeczki kardamonu |
1,5 łyżeczki imbiru |
3 łyżeczki cynamonu |
skórka z jednej cytryny |
skórka z jednej pomarańczy |
2 łyżeczki goździków |
łyżeczka gałki muszkatołowej |
szczypta pieprzu |
Sposób przygotowania
- Skórki od owoców dokładnie myjemy.
- Układamy je na ręczniku papierowym i pozostawiamy do wyschnięcia.
- Następnie suszymy je przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
- Do młynka wsypujemy przyprawy oraz skórki owoców.
- Całość dokładnie mielemy.
Jak przechowywać przyprawę do piernika?
Aby przyprawa do piernika jak najdłużej zachowała swój wyjątkowy smak i aromat, należy przechowywać ją w odpowiednich warunkach. Najlepiej umieścić ją w zamykanym pojemniku z przykrywką i ustawić w kuchennej szafce. Ważne, aby znajdowała się z dala od grzejników oraz innych źródeł ciepła.
Zobacz także: Przepis na piernik z marchewką, orzechami i przyprawą korzenną. Poczuj smak świąt już dziś
Ocen artykuł