Zamknij
Przyprawa do piernika
fot. Shutterstock

Oto szybki przepis na domową przyprawę do piernika. Bez problemu zrobisz ją samodzielnie w swojej kuchni.

Do Gwiazdki mamy jeszcze trochę czasu. Aby jednak przygotowania do świąt upłynęły nam w spokojnej, bezstresowej atmosferze, warto rozpocząć je nieco wcześniej. Jeżeli masz w planach samodzielne przyrządzanie bożonarodzeniowych przysmaków, z pewnością przyda ci się ten przepis na domową przyprawę do piernika. Dzięki niej twój wypiek będzie idealny.

Oto prosta receptura na domową przyprawę do piernika

Piernik to jedno z najpopularniejszych świątecznych ciast. Idealnie komponuje się z rozgrzewającą herbatą. Aby zyskał wyjątkowy smak i aromat, często sięgamy po gotowe mieszanki korzennych przypraw dostępne w sklepach. Możemy je równie dobrze przyrządzić w swojej kuchni według bardzo prostej receptury.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
2 łyżeczki kardamonu
1,5 łyżeczki imbiru
3 łyżeczki cynamonu
skórka z jednej cytryny
skórka z jednej pomarańczy
2 łyżeczki goździków
łyżeczka gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Skórki od owoców dokładnie myjemy.
  2. Układamy je na ręczniku papierowym i pozostawiamy do wyschnięcia.
  3. Następnie suszymy je przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  4. Do młynka wsypujemy przyprawy oraz skórki owoców.
  5. Całość dokładnie mielemy.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jak przechowywać przyprawę do piernika?

Aby przyprawa do piernika jak najdłużej zachowała swój wyjątkowy smak i aromat, należy przechowywać ją w odpowiednich warunkach. Najlepiej umieścić ją w zamykanym pojemniku z przykrywką i ustawić w kuchennej szafce. Ważne, aby znajdowała się z dala od grzejników oraz innych źródeł ciepła.

Zobacz także: Przepis na piernik z marchewką, orzechami i przyprawą korzenną. Poczuj smak świąt już dziś

loader