Zamknij
Kurczak Generała Tso - przepis na amerykańskie danie inspirowane kuchnią azjatycką
fot. Shutterstock

Nazwę tej potrawy znamy wszyscy - kurczak Generała Tso to pyszne danie, którym zajadają się ludzie na całym świecie. Podpowiadamy, jak zrobić je w domu.

Kurczak Generała Tso to potrawa, którą możemy spotkać w chińskich restauracjach na całym świecie, ale nie w samych Chinach. Z pochodzenia nie jest bowiem azjatycka. Okazuje się, że w rzeczywistości pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Oto przepis na to kultowe danie. Zobaczcie, z jakich składników się składa. 

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia amerykańska

  • Czas przyg.

    45 min

  • Dla ilu osób

    dla 3 osób

Składniki

Składnik
450 g piersi z kurczaka
1 jajko
3 łyżki mąki
1/2 łyżeczki chilli w proszku
3 łyżki oleju
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki startego imbiru
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka ketchupu
2 łyżki miodu
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka soli
150 g ryżu jaśminowego
1 brokuł
Szczypiorek

Sposób przygotowania

  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
  2. To samo robimy z podzielonym na różyczki brokułem. 
  3. Kurczaka kroimy w kostkę.
  4. Panierujemy mięso w jajku i mące wymieszanej z chilli.
  5. Kawałki kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju. 
  6. Gdy będą przyrumienione, zalewamy je sosem przygotowanym z oleju, octu jabłkowego, sosu sojowego i ostrygowego, miodu, ketchupu oraz dodatku soli, wyciśniętego przez praskę czosnku i imbiru. 
  7. Wszystko razem dusimy około 10 minut.
  8. Kurczaka w sosie podajemy z ryżem i ugotowanym brokułem. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.  
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Zobacz także: Jak ugotować ryż jaśminowy? Podpowiadamy

Kurczak Generała Tso - co to za potrawa?

Kurczak po chińsku to danie, które można przyrządzić na wiele sposobów. Potrawa o nazwie kurczak Generała Tso jest jednym z nich, choć pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. 

Okazuje się, że to Amerykanie stworzyli swoją wersję kurczaka po chińsku, inspirując się kuchnią azjatycką, która jest niezwykle popularna m.in. w Nowym Jorku. To słodko-pikantne danie smażone na głębokim tłuszczu. W standardowej wersji podaje się je z ryżem i gotowanymi brokułami. 

Kurczak Generała Tso - inne dodatki

Są też jednak inne dodatki, z którymi możemy spotkać to danie. Wszystko zależy bowiem od regionu, w którym jest podawane. Kurczak Generała Tso od dłuższego czasu jest bowiem serwowany również na Tajwanie. Tam jednak nie dodaje się słodkich składników i potrawa jest bardziej pikantna. 

Zobacz także: Jak jeść sushi? Dzięki tym wskazówkom nie zaliczysz wpadki

Źródło: vice.com