Oceń
Nazwę tej potrawy znamy wszyscy - kurczak Generała Tso to pyszne danie, którym zajadają się ludzie na całym świecie. Podpowiadamy, jak zrobić je w domu.
Kurczak Generała Tso to potrawa, którą możemy spotkać w chińskich restauracjach na całym świecie, ale nie w samych Chinach. Z pochodzenia nie jest bowiem azjatycka. Okazuje się, że w rzeczywistości pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Oto przepis na to kultowe danie. Zobaczcie, z jakich składników się składa.
- kuchnia
Kuchnia amerykańska
-
Czas przyg.
45 min
- Dla ilu osób
dla 3 osób
Składniki
Składnik |
---|
450 g piersi z kurczaka |
1 jajko |
3 łyżki mąki |
1/2 łyżeczki chilli w proszku |
3 łyżki oleju |
4 ząbki czosnku |
1/2 łyżeczki startego imbiru |
2 łyżki sosu sojowego |
3 łyżki sosu ostrygowego |
1 łyżka ketchupu |
2 łyżki miodu |
2 łyżki octu jabłkowego |
1 łyżeczka soli |
150 g ryżu jaśminowego |
1 brokuł |
Szczypiorek |
Sposób przygotowania
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
- To samo robimy z podzielonym na różyczki brokułem.
- Kurczaka kroimy w kostkę.
- Panierujemy mięso w jajku i mące wymieszanej z chilli.
- Kawałki kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju.
- Gdy będą przyrumienione, zalewamy je sosem przygotowanym z oleju, octu jabłkowego, sosu sojowego i ostrygowego, miodu, ketchupu oraz dodatku soli, wyciśniętego przez praskę czosnku i imbiru.
- Wszystko razem dusimy około 10 minut.
- Kurczaka w sosie podajemy z ryżem i ugotowanym brokułem. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz także: Jak ugotować ryż jaśminowy? Podpowiadamy
Kurczak Generała Tso - co to za potrawa?
Kurczak po chińsku to danie, które można przyrządzić na wiele sposobów. Potrawa o nazwie kurczak Generała Tso jest jednym z nich, choć pochodzi ze Stanów Zjednoczonych.
Okazuje się, że to Amerykanie stworzyli swoją wersję kurczaka po chińsku, inspirując się kuchnią azjatycką, która jest niezwykle popularna m.in. w Nowym Jorku. To słodko-pikantne danie smażone na głębokim tłuszczu. W standardowej wersji podaje się je z ryżem i gotowanymi brokułami.
Kurczak Generała Tso - inne dodatki
Są też jednak inne dodatki, z którymi możemy spotkać to danie. Wszystko zależy bowiem od regionu, w którym jest podawane. Kurczak Generała Tso od dłuższego czasu jest bowiem serwowany również na Tajwanie. Tam jednak nie dodaje się słodkich składników i potrawa jest bardziej pikantna.
Zobacz także: Jak jeść sushi? Dzięki tym wskazówkom nie zaliczysz wpadki
Źródło: vice.com
Ocen artykuł