Zamknij
Kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym - przepis na szybki obiad
fot. Shutterstock

Kotlety kojarzą nam się głównie z mięsem. Okazuje się, że pyszny obiad tego typu można przygotować także w wersji wegetariańskiej - z jajek.

Choć kotlety jajeczne wydają się czymś nowoczesnym, w rzeczywistości były dobrze znane już naszym babciom. Ta receptura wywodzi się bowiem z kuchni polskiej. Co ciekawe są one świetną alternatywą dla klasycznych kotletów, podobnie jak wegetariańskie kotlety z kalafiora. Wystarczy dobrać do nich odpowiednie dodatki, żeby cieszyć się pysznym i pożywnym obiadem lub kolacją. Sprawdźcie, jak je przyrządzić.

Zobacz także:  3 sposoby na pyszne i pożywne burgery wegetariańskie. To dobra alternatywa dla mięsa

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    25 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
5 jajek
szczypiorek
2 łyżki bułki tartej
200 g pieczarek
250 ml śmietanki kremówki 30%
1 cebula
masło do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

  1. Na początku gotujemy 4  jajka na twardo
  2. Jajka obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę.
  3. Szczypiorek siekamy, a następnie dodajemy do jajek. 
  4. Wbijamy ostatnie jajko i dodajemy przyprawy oraz bułkę tartą. Wszystko razem mieszamy.
  5. Z tak przygotowanej pasty formujemy kotlety i smażymy je na patelni z rozgrzanym masłem.
  6. Cebulę obieramy i siekamy. Następnie podsmażamy ją na rozgrzanym maśle, aż do zeszklenia.
  7. Pieczarki kroimy i dodajemy do cebulki. Wsypujemy sól i pieprz, a następnie czekamy, aż grzyby nieco się skurczą. 
  8. Dodajemy do tego śmietankę i gałkę muszkatołową. Sos dusimy około 10 minut.
  9. Kotlety przekładamy na talerz i polewamy je sosem. 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Kotlety jajeczne - jakie dodatki do nich pasują? 

W naszym przepisie macie zawarty sos pieczarkowy, który jest jednym z najpopularniejszych dodatków do kotletów jajecznych. Jeżeli jednak nie przepadacie za takim grzybowym smakiem, zawsze możecie sięgnąć po inne składniki. Co jeszcze będzie dobrze komponować się z tego typu wegetariańskimi kotletami? 

Do kotletów jajecznych świetnie będzie pasował także sos chrzanowy. Można również dodać do nich sos czosnkowy, a nawet tzatziki

Pamiętajcie też, żeby oprócz sosu dodać do kotletów także ryż lub pieczone ziemniaki. Warto również postawić na pyszną surówkę, np. colesław

Kotlety jajeczne - jak przechowywać? 

Kotlety jajeczne możecie przechowywać w lodówce. Wystarczy schować je w hermetycznie zamykanym pojemniku. Sam farsz wytrzyma jednak maksymalnie jeden dzień. Jeżeli zatem nie zamierzacie zjeść ich na kolejny obiad, koniecznie najpierw je usmażcie. Tak przyrządzone poleżą nawet 2-3 dni. 

Zobacz także:  Burger z ciecierzycy zaskakuje swoim wybornym smakiem. Sprawdź, jak go zrobić