Zamknij
Herbata
fot. Shutterstock

Nie wyobrażasz sobie dnia bez kubka aromatycznej herbaty? Ta z dodatkiem mandarynek skradnie twoje serce.

Nic tak nie rozgrzewa w chłodniejsze dni, jak kubek gorącej herbaty. Aby nabrała nieco jesiennego charakteru, warto wzbogacić ją o różne dodatki. W tym przypadku doskonale sprawdzą się mandarynki, które wyróżnia soczysty i słodki miąższ. Takie połączenie smaków nie ma sobie równych.

Herbata mandarynkowa pachnie nieziemsko. Oto prosty przepis

Przygotowanie herbaty w takim wydaniu jest niezwykle proste. Taki napój wniesie do twojej kuchni jesienny nastrój. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Może umilić ci również przerwę w pracy oraz spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. Aby nabrała wyrazistego smaku, warto dodać do niej także szczyptę cynamonu oraz odrobinę korzenia imbiru.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    10 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
2 łyżeczki herbaty liściastej
200 ml wody
1 mandarynka
łyżeczka miodu
szczypta cynamonu
mały kawałek korzenia imbiru

Sposób przygotowania

  1. Najpierw zaparzamy herbatę.
  2. Mandarynki myjemy, obieramy ze skórki i wyciskamy z nich sok.
  3. Następnie wlewamy go do herbaty.
  4. Dodajemy do tego miód oraz szczyptę cynamonu.
  5. Na koniec wrzucamy korzeń imbiru.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Dlaczego warto pić herbatę mandarynkową?

Po herbatę mandarynkową warto sięgać z kilku powodów. Przede wszystkim jest ona bogata w przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia się organizmu. Doskonale działa na trawienie i pomaga regulować ciśnienie krwi. Ponadto zawarta w niej witamina C wpływa pozytywnie na układ odpornościowy, co w sezonie jesienno-zimowym jest niezwykle ważne.

Zobacz także: Herbata z mlekiem zaskakuje unikalnym smakiem. Wypróbuj tę recepturę

loader