Zamknij
Gratin dauphinois - przepis na zapiekankę ziemniaczaną z Francji
fot. Shutterstock

Gratin dauphinois to tradycyjna francuska zapiekanka ziemniaczana, która jest świetnym dodatkiem do innych potraw. Zobacz, jak ją przyrządzić.

Ziemniaki, ser i śmietana to prawdziwe połączenie idealne. Wiedzą o tym doskonale Francuzi, którzy znani są ze stworzenia gratin dauphinois. 

Ta ziemniaczana zapiekanka jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej. Można jeść ją w wersji saute, ale też z dodatkiem innych warzyw lub sosu pieczarkowego. Sama także jest rewelacyjnym uzupełnieniem innych dań np. mięs. 

Okazuje się, że taką zapiekankę można zrobić błyskawicznie. 

Zobacz także: Zapiekanka ziemniaczana z cukinią to pomysł na smaczny obiad. Sprawdź, jak ją zrobić

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia francuska

  • Czas przyg.

    90 min

  • Dla ilu osób

    dla 5 osób

Składniki

Składnik
1 kg ziemniaków
20 dag sera Gruyere
400 ml śmietany 30%
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
odrobina masła do natłuszczenia naczynia żaroodpornego

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obieramy, a następnie kroimy w cienkie plasterki - warto zetrzeć na tarce, żeby były jak najcieńsze. 
  2. Śmietanę mieszamy z przyprawami.
  3. Ser ścieramy na tarce. 
  4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
  5. Do naczynia wkładamy część ziemniaków. Polewamy je odrobiną śmietany z przyprawami i posypujemy serem. Robimy kolejną taką warstwę. Na końcu wykładamy ziemniaki, polewamy śmietaną i całość przykrywamy folią aluminiową.
  6. Pieczemy w 200 stopniach przez około 60 minut.
  7. Po tym czasie zdejmujemy folię z naczynia. Na wierzch zapiekanki wsypujemy ser. Wszystko razem zapiekamy jeszcze około 15 minut. 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Zobacz także: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym na 3 różne sposoby. Która posmakuje ci najbardziej?

Gratin dauphinois - idealny dodatek do innych potraw

Ziemniaki au gratin to danie, które jest idealnym dodatkiem do mięs. Świetnie komponuje się z gulaszem wołowym, ale też typową dla kuchni francuskiej jagnięciną lub cielęciną.

Zapiekankę warto zestawić na talerzu także z lżejszymi składnikami. Będzie pasować również do kurczaka, indyka, a nawet łososia. 

Gratin dauphinois - zapiekanka rodem z Francji 

Jest to potrawa znana od XVIII wieku. Po raz pierwszy podano ją podczas kolacji wydanej przez księcia Clermont-Tonnerre i porucznika Dauphine dla urzędników miejskich miasta Gap. Następnie dużą popularnością cieszyła się w południowo-wschodniej Francji. 

Zobacz także: Zapiekanki z kurkami zamiast pieczarek. Zupełnie nowy smak klasycznego fast fooda