Zamknij
ciasto domowe
fot. Shutterstock

Ciasto próżniak jest jednym z prostszych w przygotowaniu, dlatego, jeśli nie macie doświadczenia w pieczeniu, jest to dla was idealny przepis. Sprawdźcie, jak go wykonać krok po kroku.

Deser
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
4 jabłka
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
2 łyżki cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Dodać resztę składników. Całość wymieszać.
  2. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i przelać do niej ciasto.
  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Przygotowanie ciasta próżniak wraz z upieczeniem nie zajmie wam więcej niż godzinę. Ten smaczny owocowy deser doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Z pewnością zda egzamin wśród osób, które nie przepadają za spędzaniem długich godzin w kuchni. Sprawdźcie, z czym podawać ciasto próżniak oraz jak przechowywać domowe wypieki.

Z czym podawać ciasto próżniak? Sprawdzone sposoby

Ciasto próżniak w oryginalnym przepisie podaje się z dodatkiem jabłek pokrojonych w kostkę. Okazuje się jednak, że do jego przygotowania można użyć również innych owoców. Doskonale sprawdzą się do tego gruszki, wiśnie, a nawet brzoskwinie. Jeśli chcemy, do przygotowanej masy można dołożyć kilka łyżek ulubionego dżemu lub konfitury. Wtedy domowy wypiek będzie miękki i nie wysuszy się zbytnio podczas pieczenia.

shutterstock_176657264
fot.

Shutterstock

Jak przechowywać domowe ciasto? Podpowiadamy

Domowe ciasta najlepiej owinąć folią aluminiową i umieścić w hermetycznie zamykanym pojemniku. Jeśli zależy nam na tym, by wypiek jak najdłużej zachował swój smak oraz aromat warto zabezpieczone ciasto umieścić w lodówce. W chłodziarce może spędzić nawet 5 dni.

Zobacz także: Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Poznaj nasz niezawodny sposób