Zamknij
Chleb z awokado to hit. Przepis na chleb idealny do wytrawnych i słodkich kanapek
fot. Shutterstock

Wypiekanie domowego pieczywa stało się modne. Hitem są głównie nietypowe wyroby, do których coraz częściej dodajemy owoce i warzywa - np. chleb z awokado.

Chleb to jeden z najpopularniejszych produktów. Coraz częściej jednak odchodzi się od tego w wersji tradycyjnej. Dużą popularnością cieszy się m.in. chlebek bananowy, który jest idealny zarówno na śniadanie, jak i na deser. Podobnie jest z chlebem z awokado. Ten wypiek podbija sieć i nadaje się idealnie zarówno do wytrawnych, jak i do słodkich kanapek. Oto przepis na niego, który pochodzi z portalu iamafoodblog.com.

Śniadanie
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 5 osób

Składniki

Składnik
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1/4 szklanki miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1/4 łyżeczki wanilii
1/2 szklanki rozdrobnionego widelcem awokado
1 łyżeczka soku z limonki

Sposób przygotowania

  1. Awokado miksujemy, aż osiągniemy całkiem gładką konsystencję. 
  2. W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól. 
  3. W osobnym naczyniu masło ubijamy z cukrem. Dodajemy do tego jajko oraz wanilię i wszystko razem mieszamy. 
  4. Do mokrych składników dokładamy mus z awokado i sok z limonki. Ponownie mieszamy. 
  5. Suche i wilgotne składniki łączymy ze sobą delikatnie. 
  6. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut. 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Chleb z awokado - idealne dodatki

Chleb z awokado świetnie nadaje się jako baza zarówno do wytrawnych, jak i do słodkich dodatków. Rewelacyjnie zatem będzie komponował się z jajkiem, szynką czy twarogiem. Doskonałym pomysłem jest jednak też zestawienie go z ulubionym dżemem lub nutellą czy bitą śmietaną. 

Jak przechowywać pieczywo?

Chleb z awokado przechowujemy dokładnie tak samo jak każde pieczywo. Wystarczy owinąć go w folię i schować do chlebaka. Najlepiej będzie smakował w temperaturze pokojowej. 

Zobacz także: Domowy chleb ze słonecznikiem jest łatwy w wykonaniu. Sprawdź, jak go zrobić

Źródło: iamfoodblog.com/papilot.pl