Zamknij

Żur w chlebie - wielkanocny przysmak

01.03.2021
Aktualizacja: 01.03.2021 12:29
żurek w chlebie przepis
fot. Shutterstock

Żur w chlebie należy do najpopularniejszych polskich dań. Tradycyjnie podaje się go podczas świąt wielkanocnych. Niemal każda rodzina posiada swój sprawdzony przepis. Jeśli jeszcze nie wiesz jak przygotować żurek w chlebie, przeczytaj nasz artykuł!

Żurek podawany w chlebie zawsze wygląda bardzo atrakcyjnie i stanowi dodatkową ozdobę stołu wielkanocnego. Do tego naprawdę pysznie smakuje i jest łatwy do przyrządzenia. Jak łatwy, dowiesz się z naszego przepisu! 

Żur w chlebie - kilka ciekawostek 

Nie każdy wie, że żurek należy do najstarszych polskich zup. Żur w chlebie serwuje się jednak nie tylko w naszym kraju. Podawany jest też na Białorusi, w Czechach i na Słowacji. Swoją nazwę zaczerpnął z niemieckiego przymiotnika „sauer”, czyli kwaśny lub zakwaszony. Polska nazwa „żur” funkcjonuje od XV wieku. Pierwotnie określała dania z mąki razowej. Pierwszy znany przepis na żurek pochodzi natomiast z XVI wieku. 

Zobacz także: Żurek śląski różni się od klasycznego zakwasem i nie tylko. Sprawdź, jak go zrobić!

Jak zrobić zakwas na żurek? 

Żurek bez zakwasu żurkiem nigdy nie będzie! Jak zrobić zakwas na żurek w chlebie? 

Składniki: 

  • 7 łyżek mąki żytniej lub pszennej, 
  • 500 ml ciepłej przegotowanej wody, 
  • skórka z razowego chleba. 

Przygotowanie: 

Do przygotowanego wcześniej słoika wsyp mąkę. Następnie wlej 500 ml ciepłej i co ważne, przegotowanej wody. Dodaj na koniec skórkę chleba. Całość nakryj czystą i suchą ściereczką bawełnianą. Tak przygotowany roztwór pracuje od czterech do pięciu dni. 

Zakwas lubi temperaturę pokojową. Nie zapomnij również zamieszać go kilka razy. Domowy żur musi być kwaśny, ale bez posmaku pleśni.

Zobacz także: Barszcz biały a żurek - czym się różnią?

Jak przygotować żurek w chlebie? 

Składniki:  

  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 400 g wędzonych żeberek lub wędzonych kości wieprzowych, 
  • 500 g surowej białej kiełbasy, 
  • 500 ml domowego zakwasu, 
  • 2 łyżki suszonego majeranku, 
  • 1 ząbek czosnku lub więcej, 
  • 6 łyżek śmietanki 18 proc., 
  • ugotowane na twardo jajka, 
  • chlebki, 
  • sól i pieprz. 

Zobacz także: Zupa chrzanowa - poznaj jej niesamowity smak w czasie świąt!

Przygotowanie: 

Bulion warzywny przecedź przez sitko, a następnie gotuj przez 20 minut z wędzonymi żeberkami lub kośćmi. Potem dodaj surową białą kiełbasę i gotuj wszystko na wolnym ogniu kolejne 20 minut. Po upływie tego czasu dodaj zakwas. Całość dalej gotuj przez 10 minut, dodając majeranek i czosnek - surowy lub prażony. Odstaw zupę, dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyjmij kiełbasę z zupy i pokrój ją na plasterki. 

Gotowe chlebki możesz kupić i upiec samodzielnie. Je też należy przygotować. Z chlebków odetnij czubki, wydrąż środek i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze ok 180 st. Celsjusza do momentu przyrumienienia chleba. Ciepły żurek nalej do chlebka, dodaj pokrojoną kiełbasę i jajko na twardoCałość posyp świeżym majerankiem. 

Żur w chlebie gotowy, smacznego!