Zamknij

Żur staropolski na zakwasie - szybki i prosty przepis

02.03.2021
Aktualizacja: 02.03.2021 13:06
żur staropolski przepis
fot. Shutterstock

Wielkanoc to świąteczny czas, który spędzamy z rodziną przy suto zastawionym stole, na którym wśród wszystkich zup niepodzielnie króluje żur staropolski na zakwasie. Jak zrobić żurek z butelki w sposób szybki i smaczny?

Tradycyjny żur staropolski na domowym zakwasie to królowa polskich zup wielkanocnych znana jako przysmak regionalny Słowian północnych, czyli Polaków, Czechów, Słowaków i Białorusinów. Aby go przyrządzić, potrzebny jest domowy zakwas chlebowy z mąki żytniej odpowiednio wcześniej ukiszony. Sama etymologia słowa żur pochodzi z języka niemieckiego i oznacza kwaśny, skisły, zakwaszony i w takiej formie  weszło do polskiego słownika kulinarnego już w XV w. Do ciekawostek należy fakt, że dawniej żurek stanowił podstawę kuchni ubogiej ludności, a dopiero potem znalazł uznanie na dworach szlacheckich. Jeśli chcemy przygotować dobry żur staropolski, ale nie mamy czasu lub chęci, aby przygotować samodzielnie zakwas, z powodzeniem możemy sięgnąć po zakwas ze sklepu. Jak zrobić żurek z butelki? 

Zobacz także: Tradycyjne, sprawdzone potrawy na Wielkanoc 2020

Żur staropolski - co będzie nam potrzebne? 

Składniki na żur staropolski na zakwasie i wędzonce: 

  • 60 dag dobrej mocno czosnkowej kiełbasy,
  • 40 dag kości wędzonych wieprzowych,
  • 1 litr zakwasu z butelki,
  • 1 marchew,
  • 1/2 selera,
  • średni por,
  • 1 duża cebula,
  • 1 pietruszka,
  • 4 duże ząbki czosnku, 
  • 3,5 litra wody,
  • 1 czubata łyżka ostrego chrzanu,
  • sól,
  • pieprz,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • 250 ml kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka roztartego majeranku. 

Zobacz także: Ciasto drożdżowe na Wielkanoc - przepis prosty i sprawdzony

Przepis na żur staropolski na wędzące i zakwasie 

Przygotowanie wielkanocnego żuru jest naprawdę proste - niezależnie od tego, czy bazą będzie domowy, czy też kupny zakwas. Zobacz, jak zrobić żur staropolski krok po kroku.  

  1. Wielkanocny żur staropolski na wędzonce nie obędzie się bez wędzonych kości wieprzowych, które zalewamy wodą. Następnie wodę z kośćmi solimy, dodajemy do niej pokrojone w drobne kawałki warzywa, posiekaną cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy wszystko do momentu, aż kości będą miękkie i przecedźmy żur staropolski. 
  2. Ugotowane kości obierzmy z mięsa, które dodajmy do wywaru razem z pokrojoną w kostkę kiełbasą i gotujmy przez około 8-10 minut na wolnym ogniu, a na sam koniec dosypmy  roztarty majeranek. Przygotowując żur staropolski z butelki, dodajmy do wywaru kupiony zakwas, zgnieciony czosnek oraz chrzan i gotujmy zupę przez kolejne 10 minut. 
  3. Do gorącego żurku dodajmy śmietanę i dokładnie zamieszajmy, pamiętając, aby zupy już nie gotować. Doprawmy całość solą, pieprzem i podajmy świeży żur staropolski na zakwasie z połówkami ugotowanego na twardo jaja, całymi ugotowanymi ziemniakami i natką świeżej pietruszki. Smacznego! 

Zobacz także: Prezent na Wielkanoc dla dzieci - co warto wybrać?

Jak zrobić żurek z butelki? 

Niezależnie od tego, z jakiego zakwasu korzystasz, aby żurek miał głęboki smak, warto wcześniej przyrządzić wywar. Zrobisz go według instrukcji przedstawionej powyżej lub np. przygotowując bulion warzywno-mięsny, z dodatkiem włoszczyzny i żeberek. Nieodzownym składnikiem jest biała kiełbasa, dodaj ją do wywaru, zanim wlejesz żurek z butelki. Nie zapomnij o chrzanie! Szukanie jego kawałków w żurku może być jedną z wielkanocnych zabaw przy świątecznym stole.