Zamknij
Zupa z soczewicą i kurkumą
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na szybki i pożywny obiad? Sięgnij po zupę z dodatkiem soczewicy i kurkumy.

Soczewica na dobre zadomowiła się w naszych kuchniach. Nic dziwnego, ma ona bowiem ogromny potencjał kulinarny, który warto wykorzystać do przyrządzania różnych dań. Potrawy z dodatkiem soczewicy smakują wybornie, a przy tym dostarczają wiele ważnych dla zdrowia witamin i minerałów. Idealnie nadaje się do różnych sałatek, past, jak i bardziej sycących propozycji obiadowych. Przepisy z dodatkiem soczewicy są chętnie wykorzystywane przez osoby będące na diecie wegetariańskiej.

Zupa z soczewicą i z kurkumą - przepis

Tym razem poznajcie recepturę na pyszną, pożywną zupę z soczewicy z dodatkiem kurkumy. Jeżeli po powrocie z pracy, jedyne o czym marzysz to rozgrzewająca zupa, ten przepis będzie dla ciebie idealny. Taką zupę przyrządzisz w kilka chwil nawet bez większego doświadczenia kulinarnego. Możesz być pewny, że żaden z twoich domowników nie przejdzie obok niej obojętnie. Jej tajemnica tkwi w wyjątkowych walorach smakowych soczewicy, która w połączeniu z intensywną kurkumą stanowi nieziemską kombinację.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    40 min

  • Dla ilu osób

    dla 3 osób

Składniki

Składnik
szklanka czerwonej soczewicy
3 łyżki oliwy z oliwek
1 jabłko
1 szklanka mleka kokosowego
2 szklanki bulionu warzywnego
marchewka
cebula
przyprawy: sól, pieprz
ząbek czosnku
3 łyżku kurkumy

Sposób przygotowania

  1. Cebulę kroimy na mniejsze części i wrzucamy na patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek. Dodajemy starty czosnek, marchew i jabłko oraz soczewicę i całość dusimy przez kilka minut na małym ogniu pod przykryciem.
  2. Składniki z patelni blendujemy, dodajemy kurkumę i wrzucamy do garnka z gotującym się bulionem.
  3. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut.
  4. Całość doprawiamy dla lepszego smaku solą i pieprzem.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Zupa z soczewicą i z kurkumą – właściwości zdrowotne

Zupa z dodatkiem soczewicy oraz kurkumy ma znakomite walory smakowe i odżywcze. Soczewica jest źródłem witamin oraz białka, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To również bogate źródło błonnika pokarmowego, który reguluje trawienie. Kurkuma wykazuje natomiast działanie przeciwzapalne i antynowotworowe. Lubicie soczewicę w takim wydaniu?